Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 20 van 72 - 711 Resultaten
Tijdens een bezoek aan Aruba hebben onderzoekers John Janssen en André van Proosdij van Wageningen University & Research samen met Erik Houtepen van Carmabi een drietal plantensoorten ontdekt die nooit eerder gevonden zijn op..

Afgelopen dinsdag was er een stoepplantjesexcursie door de Leidse binnenstad. Rondleider Ton vond in een paar straatjes naast de nodige 'tuinvlieders' nog zeker acht bloeiende stoepplanten. Hij zag ook het stoepplantje van deze..

Op Sint Eustatius wordt de inheemse Antilliaanse leguaan zeer ernstig bedreigd door de invasieve uitheemse Groene leguaan. Beide soorten concurreren om voedsel en ook vinden er kruisingen plaats tussen de twee soorten. Daarom..

Onze bossen vervullen essentiële maatschappelijke functies. Ze zijn een thuis voor planten en dieren, filteren de lucht die we inademen, zuiveren ons water, bieden ontspanning, leggen koolstof vast en produceren hout. Een gezond,..

Coralita (Antigonon leptopus) is een invasieve plant, die zich snel over Sint Eustatius verspreidt. Een onlangs gepubliceerd rapport laat zien dat satellietbeelden heel bruikbaar zijn om de verspreiding van deze exoot op het..

In tegenstelling tot het naburige Sint Maarten en Sint Eustatius telde Saba tot voor kort slechts één niet-inheemse reptielsoort. Onderzoekers hebben echter ontdekt dat lokale populaties van twee nieuwe soorten zich de laatste..

Een reeks van boeken over de natuur in Amsterdam heeft laten zien dat het stedelijk gebied opvallend soortenrijk kan zijn. Daarom is het fijn dat er deze herfst in Amsterdam een paddenstoelencursus start die deelnemers laat..
Jaarlijks is er een publieksonderzoek verbonden aan Weekend van de Wetenschap waarbij alle Nederlanders de kans krijgen om een bijdrage te leveren aan onderzoek. Tijdens deze editie worden het hele jaar door het hele land..
Het landelijk uitroeien van Watercrassula in Nederland is een gepasseerd station. Deze invasieve exoot koloniseert uiteenlopende watersystemen waaronder vennen en kanalen. In de waterlaag kunnen daarbij dusdanig dikke matten..

“Niemand kent nog het ei van Columbus”, verzucht Hellas Schelleman, omgevingsmanager van de provincie Noord-Brabant. Samen met collega’s vormt ze een interdisciplinair team om de (over-)last van de eikenprocessierups in de..