Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 20 van 70 - 697 Resultaten

Kortsnuittamariskwants

Gedurende het ‘Nieuwe Natuur’-zomerkamp van de JNM – Jongeren in de Natuur is er een nieuwe wantsensoort voor Nederland aangetroffen in de Haagse Vogelwijk. Hier werd een tot op heden nooit eerder in Nederland aangetroffen soort..


Lees verder 9 augustus 2021   3 jaar oud
Alsemambrosia

Moet je uitheemse planten wel of juist niet bestrijden? In deze terugkerende discussie gaat het vaak over of een soort schadelijk zou kunnen zijn voor onze natuur, of economie. Gezondheidsrisico’s worden minder vaak als argument..


Lees verder 3 augustus 2021   3 jaar oud
Kreeftetende otter

Wie aan otters denkt, denkt soms automatisch aan de in de volksmond gebruikte naam visotter. En dan denkt men snel aan een roofdier dat gespecialiseerd is in vis. Otters zijn echter zeer opportunistisch en hebben een variatie aan..


Lees verder 28 juli 2021   3 jaar oud
Green sea turtle

In een recent onderzoek werd ontdekt dat de eerste melding van seksuele voortplanting van een succesvol invasief zeegras onjuist was. Daarom is een nieuwe veldgids ontwikkeld om vaststelling in de toekomst te verbeteren...


Lees verder 21 juli 2021   3 jaar oud
Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar wordt nog niet zo vaak gespot in Nederland, maar het aantal keren dat deze invasieve exoot wordt gezien, neemt geleidelijk toe. Zijn aanwezigheid kan negatieve gevolgen hebben voor de biodiversiteit...


Lees verder 10 juli 2021   3 jaar oud
Gladde snavelneut (eenmalig gebruik WUR)

De gladde sneuvelneut komt in Nederland al zeker twee tot drie jaar voor. Wageningen Marine Research trof deze exoot onlangs aan in de Voordelta; tot nu toe de meest noordelijk gelegen vindplaats. Het is volgens marien ecoloog..


Lees verder 2 juli 2021   3 jaar oud
Aziatische hoornaar

Het aantal nesten van de Aziatische hoornaar is het afgelopen jaar toegenomen. Het opsporen van nesten kan niet slechts meer door enkele experts worden gedaan. Daarom is er voorlichtingsmateriaal ontwikkeld, dat door iedereen met..


Lees verder 29 juni 2021   3 jaar oud

Heeft u wel eens een knop van bosje pioenrozen aan de wandel zien gaan? Dit overkwam een Haagse slakkendeskundige. Na aankoop bij een bekende supermarkt, bleek de kruipende pioenroos-knop een nog niet eerder uit Nederland bekende..


Lees verder 27 juni 2021   3 jaar oud
Huiskat met wild konijn lead

Sinds 6 mei staat het portaal ‘Wat brengt de kat thuis’ open, in de tussentijd zijn er ongeveer honderd verschillende meldingen binnengekomen. De bosmuis is het meest gevangen maar ook konijn, haas en wezel zijn gepakt. Er kunnen..


Lees verder 17 juni 2021   3 jaar oud
Zuid-Amerikaans brakwaterhorentje (Heleobia charruana)

In 2017 werd een slakje uit het Noordzeekanaal en de Schelde voor het eerst herkend als nieuw voor Nederland. De afwijkende penis bleek doorslaggevend. Om welke soort het exact ging bleef echter onduidelijk. Zuid-Amerikaanse,..


Lees verder 30 mei 2021   3 jaar oud

Archief