Natuurberichten
Dossier: Vogeltrek
In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 51 van 52 - 515 Resultaten
U zult het de laatste weken zeker hebben gehoord. Overal klinkt er gepiep uit de struiken. Het klinkt een beetje als een ‘hiep’, ‘wieHUU’ of ‘whiIET’. U heeft zich vast al afgevraagd welke vogel dat toch is, want door het dichte..
In de nazomer verzamelen boerenzwaluwen zich ’s avonds om de nacht door te brengen in grote, gemeenschappelijke slaapplaatsen. Deze slaapplaatsen bestaan vaak uit vele duizenden, soms tienduizenden boerenzwaluwen. In Afrika zijn..
Vijftig boerenzwaluwen zijn de afgelopen weken voorzien van een elektronische chip op hun rug, een zogenaamde geolocator. Door deze geolocator is het mogelijk om de exacte trekroute en overwinteringsplaatsen van deze vogel vast te..
Op de Natte Hond, in het Eemmeer bij Blaricum (NH), zijn de afgelopen weken grote aantallen casarca’s waargenomen. Er werden hier in juli, net als vorig jaar ruim 600 casarca’s geteld. Nergens in West-Europa worden er zoveel..
Het is alweer bijna eind juli en dat is te merken. De laatste dagen neemt, mede door het barslechte weer, de zangactiviteit van de meeste vogels drastisch af. Alleen de onvermoeibare turkse tortel en houtduif gaan nog voor een..
Terwijl een aantal soorten vogels de voorjaarstrek nog niet heeft afgesloten, is de zwarte ruiter al begonnen met de wegtrek uit de broedgebieden in Noord-Europa. Op verscheidene plaatsen, zoals in het Lauwersmeer, zijn op dit..
De eerste signalen uit het veld van onze broedvogeltellers duiden erop dat het een goed jaar is voor de meeste zomervogels. Veel kleine zangvogelsoorten die in Afrika overwinteren zijn in mooie aantallen teruggekomen. Helaas is de..
Er is iets aan de hand met de grauwe klauwieren die in ons land broeden. Waar blijven ze? Normaal gesproken zijn de Nederlandse broedgebieden al vanaf half mei goed bezet, en nu zijn er nog maar een paar exemplaren gezien. Ook in..
Het lijkt er op dat het een goed kwarteljaar gaat worden. Op een groot aantal plekken worden momenteel kwartels gehoord. Ook ’s nachts. Hoort u een overduidelijk ‘kwik-me-dit’, ‘kwik-me-dit’ terwijl u de slaap niet kunt vatten,..
Rond half april keert de zomertortel (vroeger tortelduif genaamd) naar de lage landen terug om hier te broeden. Maar voor hoe lang nog? De zomertortel heeft het zwaar, heel zwaar zo blijkt uit de gegevens van het recent..