Klapekster

Klapeksters overwinteren weer in Gelderse Poort

ARK Rewilding Nederland
5-NOV-2011 - Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw waren klapeksters normale wintergasten in de Gelderse Poort. Daarna verdween de klapekster als overwinteraar om onbekende redenen. Nu is hij weer terug.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw waren klapeksters normale wintergasten in de Gelderse Poort. Daarna verdween de klapekster als overwinteraar om onbekende redenen. Nu is hij weer terug.

Klapekster (tekening: Jeroen Helmer)Het is herfst. En in de herfst trekken miljoenen vogels over Nederland. Sommige vliegen door naar de winterzon van Zuid-Europa of zelfs naar Afrika. Sommige vogels zien Nederland als de ideale plek om te overwinteren. Een van die overwinteraars is de klapekster en die is in de afgelopen week gearriveerd in de Gelderse Poort. Klapeksters eten ’s winters vooral kleine vogeltjes en muizen en zijn beroemd omdat ze hun prooien vaak op stekels van mei- of sleedoorns opprikken.

Klapekster (tekening: Jeroen Helmer)Sinds een paar jaar worden er opnieuw klapeksters gezien. Vorig jaar zaten op drie plekken overwinterende klapeksters en dit jaar zijn ze al op 7 verschillende plekken gezien. Waarschijnlijk is het aantal vogels dat langs komt gevlogen groter en blijkbaar is de nieuwe ruige natuur van de Gelderse Poort ook uitermate geschikt voor deze kleine rover.

De afgelopen weken werden onder andere klapeksters Klapekster (tekening: Jeroen Helmer)gezien in de Millingerwaard, bij de Oude Waal, in Meinerswijk en bij de Oude Rijnstrangen. Aan de voet van de Elterberg werden zelfs twee klapeksters bij elkaar gezien. Of dit grote aantal klapeksters ook blijft of dat ze op doortrek zijn zal de komende maanden blijken.

Wie zelf klapeksters wil zien kan nu op zoek gaan. Een goede plek is de Millingerwaard waar ten zuiden van het Colenbrandersbos op de begraasde vlakte her en der meidoorns en wilgen staan. Hier wordt bijna dagelijks een klapekster gezien.

Kijk voor een overzicht van klapeksters op waarneming.nl.

Tekst: Twan Teunissen, ARK
Tekeningen: Jeroen Helmer, ARK