Spreeuwenwolken met soms een bijzondere spreeuw ertussen
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 11 oktober
Het is weer spreeuwentijd. Het gros van de Nederlandse spreeuwen, zo’n tachtig procent, verlaat ons land om te overwinteren in België, Noordwest-Frankrijk en Zuid-Engeland. Wij krijgen hoog bezoek uit het noorden. Een wisseling van de wacht dus eigenlijk.
Grote zwermen spreeuwen trekken nu weer over ons land. Vanuit noordelijke streken komen ze hier naar toe om te overwinteren of om verder te trekken. In het najaar trekken op die manier zo’n 26 tot 34 miljoen spreeuwen over en door ons land. Dat zijn er natuurlijk bizar veel. Op hun broedplekken in het noorden is het het komend half jaar te koud en te bar om te overleven, dus zoeken ze de relatieve warmte van de lage landen op.
Vele tienduizenden exemplaren blijven hier hangen. Soms tot ergernis van buurtbewoners die vlakbij de gemeenschappelijke slaapplaats wonen. Het gekwetter, maar ook de hoeveelheid uitwerpselen, zijn niet van de lucht. Doorgaans zijn de slaapplaatsen maar tijdelijk en verspreiden ze zich in de loop van de winter in veel kleinere groepen over het land.
Roze spreeuw
Het kan lonen om een grote groep spreeuwen goed te checken op die ene bijzondere spreeuw. Vooral in deze tijd van het jaar zit er nog wel eens een heel lichtbruin gekleurd exemplaar tussen. Dit kan een afwijkend gekleurde spreeuw zijn, maar heeft hij roze poten, een lichte stuit en een gele snavelbasis dan betreft het zeer waarschijnlijk een roze spreeuw. In zomerkleed onmiskenbaar zwart met veel roze, in winterkleed veel bleker van kleur. Langs de kust zijn er al een paar gezien de laatste dagen dus het is de moeite om alle spreeuwen te checken.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Tobias Dansen