Natuurberichten
Dossier: Vogeltrek
In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 35 van 52 - 516 Resultaten
Tussen broed- en winterseizoen vinden binnen Nederland tal van verschuivingen plaats. Deze trek vindt nogal eens plaats van het binnenland naar de kust en terug. Dat valt af te leiden uit de voorlopige verspreidingskaarten van de..
Grauwe Kiekendieven zijn langeafstandstrekkers, die overwinteren in de Sahel waar ze voornamelijk sprinkhanen eten. In de Sahel veranderen de omstandigheden nog sterker dan hier: er komen steeds meer mensen en vee, waardoor bomen..
Van verschillende trekvogels, waaronder de purperreiger en rietzanger, was het al bekend: als er in het najaar genoeg neerslag valt in hun overwinteringsgebied in West-Afrika, dan neemt de kans toe dat ze de winter overleven. Uit..
Kraanvogels, tjiftjafs en grutto’s, de eerste voorjaarsgasten zijn al weer terug of trekken momenteel over Nederland. Maar de koekoek zit nog diep in Afrika. Die zien we pas terug in april. Toch is de koekoek al aan zijn terugreis..
Begin deze week doken er verschillende oehoes op in de stad. In Utrecht, Rotterdam, Poortugaal en Purmerend stonden vogelaars en soms ook buurtbewoners oog in oog met deze grootste uil van Europa. Als wilde vogel gaat het deze..
Kramsvogels behoren in ons land tot de talrijkste doortrekkers en overwinteraars, maar hun voorkomen is wel wispelturig. Dat bleek ook deze winter, waarin ze aanvankelijk relatief schaars waren. Maar nu zijn ze volop aanwezig en..
Het gaat, zeker de laatste jaren, erg slecht met de monarchvlinder in Noord-Amerika. Deze prachtige grote trekvlinder is onder andere slachtoffer van het gebruik van gifstoffen in de landbouw. Een andere bedreiging komt,..
In een zachte winter tellen we tegenwoordig ruim 5 miljoen watervogels in januari. Dat vertelt coördinator Menno Hornman van Sovon op basis van de gegevens van de midwintertellingen in de afgelopen jaren. ‘Voor de komende telling..
In Nederland overwinteren de laatste winters slechts tientallen taigarietganzen. Alleen in Noord-Brabant is er nog een traditionele overwinteringsplek en juist daar vloog een in Denemarken gezenderde vogel heen. Internationaal..
De Nederlandse winter kleurt roze! Deze winter verblijven er maar liefst twee Roze Spreeuwen in ons land en dat komt zelden voor. Allebei hebben ze een tuin opgezocht waar goed gevoerd wordt. En wat blijkt: deze twee exoten zijn..