Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 99 van 127 - 1266 Resultaten

Vlinder mee 2012

Het wordt steeds duidelijker dat klimaatverandering niet alleen leidt tot een stijging van de gemiddelde temperatuur maar ook tot meer extreme en onvoorspelbare weersomstandigheden. Zo kenden we dit jaar een record warme maand..


Lees verder 3 augustus 2012   12 jaar oud
Lichtgroene sabelsprinkhaan

Afgelopen week werd in het Kempen~Broek een populatie lichtgroene sabelsprinkhanen ontdekt. Hiermee lijkt deze zeldzame zuiderling zich in Nederland gevestigd te hebben...


Lees verder 1 augustus 2012   12 jaar oud
Vrouwtje Grauwe klauwier

Notabene in het 'Jaar van de Klauwieren’ maken de Grauwe klauwieren voor het tweede jaar op rij een dramatisch seizoen door. Ongeveer vijftig procent van de paartjes ziet hun nestpogingen bijna letterlijk in het water vallen...


Lees verder 20 juli 2012   12 jaar oud
groot dooiermos

Mossen en korstmossen zijn vaak ongewenste gasten. Ze groeien in het gazon, tussen de klinkers, op de muren, op het dak…. Onderzoekers van het Max Planck Instituut ontdekten echter dat deze organismen echte CO2-reservoirs zijn. Ze..


Lees verder 16 juli 2012   12 jaar oud
Orpheusspotvogel gadget, GNU Free Documentation License

Tijdens een bezoek, eind mei, aan nieuwe begraasde natuurgebieden in het Drielandenpark bij Vaals ontdekte ARKers een Orpheusspotvogel. Een zeldzame zuiderling die steeds vaker in Nederland opduikt. Dezelfde dag werden ook twee..


Lees verder 17 juni 2012   12 jaar oud
Haringen

De hoeveelheid haring in de Noordzee is weer terug op het niveau van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw doordat er de laatste jaren weinig op haring gevist mocht worden. De afgelopen jaren nam ook de hoeveelheid..


Lees verder 10 juni 2012   12 jaar oud
Oogsten zeegras

De proef van de Waddenvereniging en Rijkswaterstaat om zeegras terug te brengen in de Waddenzee is geslaagd. Op alle drie de proefvelden is zeegras opgekomen. Zeegras vergroot de kraamkamerfunctie van de Waddenzee en speelt een..


Lees verder 3 juni 2012   12 jaar oud
Boerenwormkruid. Paul Busselen, Katholieke Universiteit Leuven. http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb

Vanaf half juni zullen de eerste zomerbloeiers weer beginnen te bloeien. De ontwikkeling loopt op dit moment ruim vijf dagen voor op vroeger, maar is bijna een week later dan de eerste tien jaren van deze eeuw...


Lees verder 29 mei 2012   12 jaar oud

De zachte maart en koude april van dit jaar lijken een scheiding te hebben gebracht in het tijdstip waarop verschillende dagvlinders dit jaar verschenen. Natuurkalenderwaarnemers meldden groot koolwitje en bont zandoogje dit jaar..


Lees verder 27 mei 2012   12 jaar oud
Leucanthemum vulgare, Gewone margriet.
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Ondanks de vrij koude april loopt de ontwikkeling van planten toch nog gemiddeld een week voor op schema. De drie weken voorsprong die door de zeer warme maart was opgebouwd is hiermee sterk terug gebracht, maar dus nog niet..


Lees verder 6 mei 2012   12 jaar oud

Archief