Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 98 van 127 - 1266 Resultaten

Eiafleggend Staartblauwtje

Op 12 augustus werd voor de eerste keer in de geschiedenis eiafzet van het Staartblauwtje waargenomen in Vlaanderen. Op de Sint-Pietersberg te Kanne werd een vrouwtje van het Staartblauwtje aangetroffen terwijl het eitjes aan het..


Lees verder 31 augustus 2012   12 jaar oud
boomkrekel

In 2004 werden de eerste waarnemingen van boomkrekels langs de Nederlandse rivieren gedaan. In de volgende jaren nam het aantal flink toe. Via het dal van de Rijn kwam de boomkrekel de Gelderse Poort binnen en van daaruit..


Lees verder 26 augustus 2012   12 jaar oud
Kommavlinder (1) (foto: Kars Veling)

Wilde dieren worden door klimaatverandering gedwongen om zich te verplaatsen. Natuurbescherming richt zich al decennia op beschermen van gebieden omwille van hun biodiversiteit. Hebben deze natuurgebieden dan een toekomst in..


Lees verder 24 augustus 2012   12 jaar oud

De kleine parelmoervlinder staat bekend als een echte duinvlinder. In de jaren veertig van de vorige eeuw was de soort echter ook veel in het binnenland aanwezig. De laatste jaren zien we dit weer gebeuren...


Lees verder 21 augustus 2012   12 jaar oud
Zwartooglipvis mannetje in Oosterschelde

Terwijl ik dit schrijf is het buiten circa 27 graden: hartje zomer dus. Dit is bij uitstek het moment om de balans op te maken van de schade die de koude wintermaanden hebben aangericht. Koude tot strenge winters hebben een grote..


Lees verder 19 augustus 2012   12 jaar oud
Duitse wesp

Bestrijdingsdiensten hebben tot nu toe tot tachtig procent minder meldingen van wespennesten binnen gekregen dan voorgaande jaren. Het lage aantal is waarschijnlijk veroorzaakt door de extreme temperatuurschommelingen in de winter..


Lees verder 17 augustus 2012   12 jaar oud

Binnenkort staan de eerste bloemen van de klimop weer in bloei. De bloeiverwachting van De Natuurkalender voorspelt de gemiddelde eerst bloei op 13 september, maar de allereerste kunnen we al de komende week verwachten. Wie geeft..


Lees verder 12 augustus 2012   12 jaar oud
Postelein op oever plas langs de Waal

Natuurontwikkeling langs de grote rivieren heeft een spectaculaire toename van zeldzame pionierplanten tot gevolg. Rivierdynamiek keerde terug en aanleg van nieuwe geulen en verlaagde uiterwaarden zorgden voor ideale nieuwe..


Lees verder 12 augustus 2012   12 jaar oud
hop www.ivnvechtplassen.org

De zeldzame Hop broedde dit jaar met succes in de Nederlandse provincie Noord-Limburg. Dat is, voor zover bekend, het eerste geslaagde broedgeval sinds 1995 van deze ravissante schoonheid. Zou het een terugkeer als broedvogel..


Lees verder 10 augustus 2012   12 jaar oud
Boerenwormkruid. Paul Busselen, Katholieke Universiteit Leuven. http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb

De verwachting eind mei van de Natuurkalender bloeiverwachting dat de zomerbloeiers relatief vroeg in bloei zouden komen is uitgekomen. Gemiddeld bloeiden ze negen dagen eerder dan vijftig jaar geleden...


Lees verder 5 augustus 2012   12 jaar oud

Archief