Natuurberichten
Categorie: Klimaat
Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.Pagina 92 van 127 - 1266 Resultaten
Het jaar 2013 was “half goed” voor de dagvlinders in Vlaanderen, dat was één van de conclusies van de Vlinderstudiedag van de Vlinderwerkgroep van Natuurpunt op 30/11. In de lente bleef het onheilspellend rustig, maar in de zomer..
Een rondfladderende Dagpauwoog, een actieve Egel, een energieke Meikever: de voorbije dagen bereikten ons diverse natuurwaarnemingen die een mens doen afvragen of dit zachte winterweer een impact heeft op de natuur. Op enkele..
Het klimaat verandert in sneltempo en de mens is lang niet de enige soort die dat doorheeft. Door stijgende wintertemperaturen kiezen duikeenden massaal nieuwe, noorderlijker gelegen bestemmingen voor hun jaarlijkse wintertrek en..
In Mechelen werd een Meikever gespot die kwiek en monter door een kelderruimte vloog. Dat zou niet bijzonder meldenswaardig zijn, ware het niet dat het inmiddels december is, zeven maanden na het standaard vliegseizoen van het..
Veen bestaat uit laagjes verteerde plantenresten. Die laagjes vormen samen een natuurlijk archief van het klimaat waarin het veen werd gevormd. Promovenda Judith Schellekens las de chemische vingerafdruk van dat archief...
Vroege Vogels TV laat aan de hand van archiefbeelden van de intocht van Sinterklaas zien dat de maan tegenwoordig niet zo makkelijk meer door de bomen schijnt als vroeger. Er zit tegenwoordig veel meer (groen) blad aan de bomen op..
Wat het weer betreft is het een bijzonder jaar geweest. Een korte lente, een erg lange zomer: het brengt een mens haast in de war. Een Kruisspin heeft daar minder last van. De typische tuinspin heeft namelijk een uitgekiend..
Het aantal waarnemingen van de Zuidelijke heidelibel neemt dit jaar een hoge vlucht. Deze van oorsprong mediterrane soort was altijd een zeldzame zwerver in België en Nederland, maar dit jaar laat ze zich opvallend veel opmerken...
Een misdaad tegen de mensheid volgens een VN-rapporteur, dé oplossing voor onze olieverslaving volgens heel wat bedrijven: het debat over biobrandstoffen laait weer op. Een grote alliantie van 112 milieu- en noordzuidorganisaties,..
Tijdens de, door EIS-Nederland georganiseerde, jaarlijkse 1000-soortendag begin juni zijn zoals gewoonlijk weer meer dan duizend soorten insecten, spinnen en andere ongewervelden gevonden. Daaronder ook enkele heel bijzondere,..