Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 5 van 127 - 1266 Resultaten

Bij een natuurversterkingsproject in een windpark op de Noordzee is een voor Nederland nieuwe garnaal aangetroffen. Deze Oranje pistoolgarnaal kan luide knalletjes veroorzaken. Mogelijke oorzaken van de uitbreiding in..


Lees verder 23 juni 2024   4 mnd oud
Een zonnig Merenwijk in Leiden

De aarde warmt op en de gemiddelde temperatuur stijgt wereldwijd, waardoor we steeds vaker te maken krijgen met hittegolven. Welke impact heeft dit op onze gezondheid en welke rol speelt onze leefomgeving hierbij? Het..


Lees verder 22 juni 2024   4 mnd oud

De Universiteit van Aruba en de Universiteit Utrecht publiceerden onlangs hun verzameling onderzoekspapers voor 2024 over de acutuele uitdagingen waarmee Aruba wordt geconfronteerd. Een hot topic dit jaar is hoe verstedelijking en..


Lees verder 22 juni 2024   4 mnd oud

In het grootste tropische wetland ter wereld, de Zuid-Amerikaanse regio Pantanal, zijn in de eerste vijf maanden van 2024 al 880 brandhaarden voorgekomen. Dit is bijna tien keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, toen..


Lees verder 21 juni 2024   5 mnd oud
Meeuwen bij de zee

Windmolenparken, visgronden, natuurbescherming – de verschillende belangen op de Noordzee komen niet zelden met elkaar in botsing. Wageningen Marine Research onderzoekt de ecologische impact van economische activiteiten en heeft..


Lees verder 19 juni 2024   5 mnd oud
Met berken beplante 'Os en Paardenlaan', een voorbeeld van een straat met sterk allergene bomen (credit: Naturalis)

"Hoe kunnen we bij infrastructurele projecten straten natuurgedreven herinrichten en onderhouden?" Met die vraag benaderde infrapartner Van Gelder Naturalis. Via Kennis Natuurlijk! van Naturalis beantwoorden jonge onderzoekers..


Lees verder 19 juni 2024   5 mnd oud
Beuken met bruine bladrand door verstikking

Naast extreme droogte is ook overmatige regenval een bedreiging voor de gezondheid van bomen. Hoewel water uiteraard essentieel is voor het leven van bomen, kan te veel water in de bodem de wortels verstikken. Dit voorjaar zien we..


Lees verder 18 juni 2024   5 mnd oud
In natuurgebieden liggen relatief veel meetnetroutes

Vandaag heeft de Europese Milieuraad de Natuurherstelwet goedgekeurd, waarmee een belangrijke stap is gezet in de bescherming van natuur en klimaat in Europa. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de Europese natuur en..


Lees verder 18 juni 2024   5 mnd oud
Impressie van de Klimaatbuffer

Voldoende en betrouwbaar drinkwater maken wordt steeds moeilijker. Dit komt doordat onze belangrijkste bron, het IJsselmeer, steeds viezer wordt. Het gevolg is dat steeds meer energie, technologie en chemicaliën nodig zijn om..


Lees verder 14 juni 2024   5 mnd oud
Loonse en Drunense duinen voor eenmalig gebruik

De Europese kiezers hebben de politieke kaarten in Brussel opnieuw geschud tijdens de verkiezingen van 2024. De partijen die voor de Green Deal staan, behouden de meerderheid. Klimaatverandering en het aanhoudende natuurverlies..


Lees verder 11 juni 2024   5 mnd oud

Archief