Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 4 van 131 - 1305 Resultaten

Veenpluis in een levend hoogveen in Nederland

Vraag een willekeurige Nederlander een groot natuurgebied te noemen en de kans is groot dat je ‘Veluwe’ hoort. En inderdaad, de Veluwse natuur ziet er vaak schitterend uit, maar eigenlijk is ze er beroerd aan toe. ..


Lees verder 20 december 2024   3 mnd oud

Nederlanders zetten hun groenste beentje voor, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Maar volledig duurzaam leven vinden we moeilijk. We worstelen allemaal met bepaalde keuzes, zo ook het Atlas-team. Een inkijkje in onze eigen..


Lees verder 19 december 2024   3 mnd oud
Hoogveenven met op de achtergrond een adderhotel

Op het Westersche Veld bij Rolde is de afgelopen jaren gewerkt aan een kwaliteitsimpuls voor de natuur. Overmatige opslag is verwijderd en er zijn maatregelen genomen voor herstel van de grondwaterstanden. Dit om het aanwezige..


Lees verder 18 december 2024   3 mnd oud
Kleine vos

Laat jezelf bijpraten over de actuele uitdagingen voor de natuur en over wat jij kunt doen voor de natuur. Nature Today organiseert in het eerste kwartaal een online Masterclass die je helpt om natuur een heldere plaats in je..


Lees verder 17 december 2024   3 mnd oud
Bass bij proefopstelling in het lab van Wageningen Marine Research

Hoe zal het met de vissen in de Waddenzee gaan als de omstandigheden veranderen? Wat als het water veel warmer wordt? Promovendus Bass Dye onderzocht, vanuit het project Waddentools Swimway Waddenzee, temperatuurvoorkeuren van..


Lees verder 10 december 2024   3 mnd oud
Vitaal bos

Om meer inzicht te krijgen in de effecten van verschillende bosbeheermethoden hebben de Bosgroepen een onderzoek uitgevoerd. Op de Veluwe, de Brabantse Wal en in Drenthe hebben we een uitkapbos en een ‘normaal’ beheerd bos..


Lees verder 10 december 2024   3 mnd oud
Vers Mannetje Eikenprocessierups

In alle provincies zagen we een sterke afname van de vlinders, in de bijna 2300 feromoonvallen werden er gemiddeld 5,3 per val aangetroffen. De vlinders bleken dit jaar zo’n 12 procent groter dan in 2021. Dat betekent dat ze meer..


Lees verder 4 december 2024   3 mnd oud
Een stadse paardenbloem groeit goed langs de Amsterdamse Nieuwe Herengracht

Paardenbloemen uit de stad groeien beter in warme zomers en bloeien beter na zachte winters dan hun soortgenoten op het platteland. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), dat..


Lees verder 3 december 2024   3 mnd oud
Bij op Sint-janskruid

Om regenwater beter op te vangen en de biodiversiteit in de stad te versterken, zaait Tilburg sinds dit jaar inheemse bloemenmengsels in. Toch is het inzaaien van deze bijzondere mix geen wondermiddel...


Lees verder 27 november 2024   4 mnd oud
Het “oude“ SUIT-Team in actie tijdens de afgelopen Arctische expeditie PS144: van links naar rechts Uwe Grundmann, Hauke Flores, Martina Vortkamp, Michiel van Dorssen, en Kapitein Stefan Schwarze. (eenmalig wmr)

Onderzoekers zijn in september teruggekeerd van een expeditie naar de centrale Arctische Oceaan aan boord van RV Polarstern. Tijdens deze reis verzamelden ze belangrijke monsters om het onderzoek naar Arctische kabeljauw voort te..


Lees verder 19 november 2024   4 mnd oud

Archief