Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 20 van 127 - 1266 Resultaten

Forsythia in bloei 22 february 2023

Door de zeer warme winter is de biologische lente in feite al begonnen. Forsythia’s, klein hoefblad en speenkruid komen op steeds meer plekken in bloei. Een maand eerder dan 50 jaar geleden. Inmiddels brengen vrijwilligers al 22..


Lees verder 23 februari 2023   1 jaar oud
Amazoneregenwoud

De snelheid van ontbossing in de Amazone is groter dan altijd werd gedacht. Daardoor bestaat het risico dat een drempelwaarde wordt bereikt, waarna het ecosysteem onomkeerbaar verandert. En dat kan catastrofale gevolgen hebben..


Lees verder 15 februari 2023   1 jaar oud
Kleine zeggenvegetatie met moeraskartelblad en waterdrieblad  in de Meppelerdieplanden.

Waar moet je op letten en wat je moet uitzoeken over nutriëntenbeschikbaarheid, hydrologie en vegetatie voor je vernatting in je terrein toe past? Het antwoord hoor je tijdens de Veldwerkplaats kansrijkdom vernatting laagvenen die..


Lees verder 14 februari 2023   1 jaar oud
Flamingo VOOR EENMALIG GEBRUIK

Het ene moment te droog, dan te nat: op de zandgronden van de Achterhoek komen alle uitersten voorbij. Daarom werken provincie Gelderland en waterschap Rijn & IJssel op allerlei plekken aan een klimaatrobuuster watersysteem. In..


Lees verder 3 februari 2023   1 jaar oud
De Maaij Bergeijk

Vier fundamentele processen die de biodiversiteit vormgeven, verklaren waarom bepaalde ecosystemen op land en in zoet water gevoeliger zijn voor menselijke invloeden zoals klimaatverandering en vernietiging van leefomgevingen...


Lees verder 31 januari 2023   1 jaar oud
pilotbos

Deze winter worden de eerste maatregelen genomen in demobos ’t Zand binnen het project LIFE Climate Forest. ’t Zand is eigendom van de gemeente Alphen-Chaam. Bosgroep Zuid Nederland voert hier al meerdere jaren het beheer uit in..


Lees verder 31 januari 2023   1 jaar oud
Het gebruik van hout in de bouw neemt toe. Maar waar moet dat hout vandaan komen?

Duurzamer bouwen? Ja graag. Maar waar moet dat extra benodigde hout vandaan komen? Niet uit de bestaande bossen, maar misschien wel uit nieuw bos? Of importeren? Of inzetten op andere duurzame materialen? Een gesprek met Hanneke..


Lees verder 25 januari 2023   1 jaar oud
Lac Bay, Bonaire

Wageningen Universiteit and Research presenteert haar resultaten van een reeks ontwerpsessies, workshops en interviews die een visie voor Bonaire in 2050 schetsen. In deze ‘natuurinclusieve visie’werken maatregelen om uitdagingen..


Lees verder 12 januari 2023   1 jaar oud
citroenvlinder - winter- primair

Deze winter is, met een korte koude onderbreking, veel warmer dan gemiddeld. Dat betekent dat veel overwinterende vlinders uit hun winterslaap komen en dat is geen goed nieuws. Veel vlinders overwinteren als ei, rups of pop. Wat..


Lees verder 9 januari 2023   1 jaar oud
Stomp elfje Meliscaeva cinctella, een bosbewonende zweefvlieg die de laatste decennia hard achteruit gegaan is

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft EIS Kenniscentrum Insecten opdracht gegeven om in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek een Rode Lijst voor de zweefvliegen te gaan opstellen. Het is..


Lees verder 28 december 2022   1 jaar oud

Archief