Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 2 van 131 - 1305 Resultaten

Veengebied vanuit de lucht

Nederland en Vlaanderen kampen met uitdagingen rond waterbeheer, biodiversiteit en klimaat. Het herstel van natte natuur als veengebieden en wetlands en natte(re) landbouw is cruciaal om Vlaanderen en Nederland weerbaarder te..


Lees verder 18 maart 2025   2 wkn oud
Eerste auteur Swan Sow, op weg om zeewatermonsters te nemen van de Long-Term Ecological Monitoring site van de British Antarctic Survey in Rothera.

Bacteriën en andere eencellige micro-organismen in de zeeën rond Antarctica worden sterk beïnvloed door de watertemperatuur en de hoeveelheid zee-ijs. Dat blijkt uit internationaal onderzoek voor de kust van het Antarctisch..


Lees verder 11 maart 2025   3 wkn oud
Heeft de Waddenzee rechten nodig? En wat wil het Wad eigenlijk?

Het wordt natter en de zeespiegel gaat stijgen. Dat weten we van de KNMI-scenario’s van vorig jaar. Overstromingen en extreme natheid hebben niet alleen invloed op de mens. Ook de natuur krijgt het zwaarder te verduren als het..


Lees verder 8 maart 2025   3 wkn oud

Bosbeheerders zoeken naar boomsoorten die beter aangepast zijn aan het toekomstige klimaat. Acht uitheemse, toekomstbestendige boomsoorten zijn door Stichting Probos, Wageningen University & Research, FLORON en het NIVIP..


Lees verder 7 maart 2025   3 wkn oud
Hannah 2 - kwelderonderzoek Swimway eenmalig exclusief gebruik WUR

Kwelders blijken belangrijke leefgebieden voor sommige vissoorten in de Waddenzee. Daarbij hebben vissen een duidelijke voorkeur voor kwelders met meer natuurlijke kenmerken, zoals een geleidelijke zoet-zoutovergang. Dat blijkt..


Lees verder 5 maart 2025   4 wkn oud
Bomen planten landgoed Het Jagershuis Wehl

De winter is het seizoen voor het planten van bomen. Op landgoed Het Jagershuis bij Wehl gingen op Valentijnsdag, 14 februari, de laatste van maar liefst tienduizend boompjes de grond in. Met liefde geplant door..


Lees verder 25 februari 2025   1 maand oud
Lisette de Senerpont Domis en Ellen van Donk

Nederland is een delta, een land dat bestaat bij de gratie van water. Toch kwam er pas in 1957 een professionele ecologische onderzoeksinstelling voor zoet water: het Hydrobiologisch Instituut, een voorloper van het NIOO-KNAW. De..


Lees verder 19 februari 2025   1 maand oud
Paarse krokus in bloei

De natuur komt veel trager dan vorig jaar op gang. Dat heeft alles te maken met de temperatuur van de afgelopen weken, die sterk achterblijft bij die van vorig jaar rond deze tijd. In vergelijking met zestig jaar geleden loopt de..


Lees verder 19 februari 2025   1 maand oud

De Oosterschelde is een Nationaal Park, een Natura 2000-gebied en bovendien een Europees beschermd habitattype. Hier is een unieke flora en fauna aanwezig. Mede daarom worden hier jaarlijks ruim 500.000 duiken gemaakt. Het CBS..


Lees verder 19 februari 2025   1 maand oud
Visserij met een broedzegen in de nevengeul van Hurwenen

Gevarieerde en verbonden uiterwaarden zijn cruciaal voor vispopulaties en biodiversiteit. Onderzoekers analyseerden het habitatgebruik van jonge vissen in de Beneden-Rijn door 1,4 miljoen larven en jonge vissen te vangen in..


Lees verder 17 februari 2025   1 maand oud

Archief