Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 111 van 131 - 1309 Resultaten

Groot koolwitje

Vorig weekend organiseerde Natuurpunt voor de vijfde keer een nationaal tuinvlindertelweekend waarmee de toestand van onze algemene dagvlinders wordt opgevolgd. De cijfers tonen dat 2011 ondanks een goede start, een slecht..


Lees verder 12 augustus 2011   13 jaar oud
Beekdalgrasland nabij Assen

Een grote natuurlijke verscheidenheid aan plantensoorten zorgt ervoor dat de natuur haar nuttige functies of diensten voor de mens kan blijven vervullen. Een geringe soortenrijkdom is veel minder in staat om te voorzien in..


Lees verder 12 augustus 2011   13 jaar oud

Een droog voorjaar en een natte zomer: het blijken ideale omstandigheden voor zwammen, die nu massaal de kop op steken. De eerste Vliegenzwammen werden al in juli gemeld, en dat is uitzonderlijk...


Lees verder 11 augustus 2011   13 jaar oud
Een Gierzwaluw toont zijn meest karakteristieke vorm: de vliegende sikkel.

Enkele vogelsoorten staan erom gekend vroeg aan hun terugtrek te beginnen. Het meest bekende voorbeeld is wellicht de gierzwaluw die hier pas in mei aankomt, en het steevast eind juli/begin augustus al voor bekeken houdt. Dat is..


Lees verder 8 augustus 2011   13 jaar oud
Tijgerspin gadget, Wikipedia, Publiek Domein

Nu te zien op verschillende plekken in Nederland, onder meer bij het beheerkantoor van Natuurmonumenten in de Graafschap: de wespenspin. Deze opvallende verschijning wordt vanwege het gestreepte lijfje ook wel tijgerspin genoemd...


Lees verder 4 augustus 2011   13 jaar oud
Ambrosia Wageningen 04-09-09 kleine versie

Uit een nieuwe analyse van ambrosiawaarnemingen blijkt dat Ambrosia een opmars maakt in ons land. Voor een effectieve bestrijding van de hooikoortsplant Ambrosia in Nederland is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen, van..


Lees verder 3 augustus 2011   13 jaar oud
zeehond

Bedreigde soorten zoals zeehonden en purperslakken kunnen zich herstellen als wij de oorzaken van hun achteruitgang wegnemen. Dat blijkt uit een nieuw overzicht van het Compendium van de Leefomgeving met daarin een breed scala aan..


Lees verder 1 augustus 2011   13 jaar oud
Landkaartje Araschnia levana tussenvorm

Somber zomerweer speelt vlinders parten. Vooral het Landkaartje blijkt van slag. Het is een courante vlinder die je ook in tuinen en parken kan tegenkomen. Normaal is deze vlinder in de lente oranje van kleur en is de volgende..


Lees verder 1 augustus 2011   13 jaar oud
Duitse wesp

In ons land komen veel verschillende soorten wespen voor. Zo heb je solitaire wespjes die in insectenhotels komen nestelen, honderden soorten graafwespen die vaak in de bodem huizen en de geel-zwart gestreepte wespen die donkere,..


Lees verder 30 juli 2011   13 jaar oud

In de Nederlandse provincie Limburg is een braamparelmoervlinder waargenomen. Deze soort is nog nooit eerder in Nederland vastgesteld, maar breidt zich de afgelopen jaren in Duitsland, Frankrijk en België naar het noorden uit. Nu..


Lees verder 28 juli 2011   13 jaar oud

Archief