Wespenspin, een opvallende verschijning
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
Nu te zien op verschillende plekken in Nederland, onder meer bij het beheerkantoor van Natuurmonumenten in de Graafschap: de wespenspin. Deze opvallende verschijning wordt vanwege het gestreepte lijfje ook wel tijgerspin genoemd.
Ook wie geen verstand heeft van spinnen kan de wespenspin makkelijk herkennen, ook al door het grote formaat. De spin kan 15 millimeter lang worden, maar door de dikke poten lijkt het dier nog veel groter. Overigens hebben alleen de vrouwtjes dit formaat en het gestreepte uiterlijk. Ze mogen dan groot zijn en opvallen, de meeste vijanden laten de spin met rust vanwege hun wespachtige uiterlijk. De mannetjes zijn veel kleiner. Met hun lengte van 5 millimeter en hun onopvallende bruine kleur worden ze meestal over het hoofd gezien.
Mediterraan
De wespenspin komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar heeft zich verspreid naar het noorden en komt tegenwoordig ook in grote delen van Europa voor, ook in Nederland en België, zij het niet in grote aantallen. Zelfs in Engeland is de spin aangetroffen, terwijl de Noordzee voor veel dieren een grote barrière is. Met name wat open plaatsen als graslanden en heidevelden zijn een geschikte biotoop.
Vrouwtje eet mannetje
Het mannetje wordt na de paring vrijwel altijd ingesponnen en later opgegeten door het vrouwtje. Hij dient het vrouwtje tot voedsel, wat de ontwikkeling van zijn nageslacht ten goede komt. Als het mannetje geluk heeft is het vrouwtje pas verveld: dan zijn haar kaken nog zacht en maakt hij de grootste kans om te paren zonder opgegeten te worden.
Golfballetje
Tijdens de winter kunnen de donker gestreepte eicocons worden aangetroffen. Deze zijn moeilijk over het hoofd te zien omdat ze zo groot zijn als een golfbal en meestal tussen grashalmen of struiken worden opgehangen.
Bron: Natuurmonumenten
Foto: Masaki Ikeda, Wikipedia, Publiek Domein