Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 102 van 127 - 1266 Resultaten

De winter is normaal gesproken een rustperiode voor veel vlinders. Door het zachte weer, ondanks wat lichte nachtvorst vorige week, worden er momenteel opmerkelijke zaken gezien, zoals een rups van een klein koolwitje en nogal wat..


Lees verder 23 januari 2012   12 jaar oud
Bonte krokus

Er zijn deze januari al veel waarnemingen van bloeiende krokussen gedaan. Dit is zeer vroeg vergeleken met de normale eerste bloei, die meestal pas in maart is. Dit blijkt uit de historische bloeiwaarnemingen die zijn verzameld..


Lees verder 23 januari 2012   12 jaar oud
Wijde mantels overleven deze winter in de Oosterschelde

Dat op het land de gevolgen van de extreem warme winter overal duidelijk te zien zijn is uitgebreid in het nieuws geweest. Onder water heeft het even geduurd maar door de aanhoudende relatief hoge watertemperatuur zien we nu ook..


Lees verder 22 januari 2012   12 jaar oud
Aangeleverd via de Vogelbescherming
Winterkoning

De Nationale Tuinvogeltelling 2012 vindt zaterdag 21 en zondag 22 januari voor de negende keer plaats. Bij Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek staat de telefoon inmiddels roodgloeiend. De belangstelling op..


Lees verder 20 januari 2012   12 jaar oud
Peizemade

De polders van verschillende natuurorganisaties die afgelopen week zijn ingezet voor de waterberging lopen weer langzaam leeg. Voor vogelliefhebbers zijn de polders momenteel een eldorado. Ongeveer 10.000 eenden, zoals slobeenden,..


Lees verder 15 januari 2012   12 jaar oud
Bloei witte els Alnus incana door Paul Busselen.
http://www.plantaardigheden.nl/indexen/kulak/fotos_a.htm

Door de extreem zachte december en het nog warmere begin van januari hebben de uitheemse elzen al weer hun voornaamste bloeiperiode gehad. Vanaf nu zullen echter de witte en zwarte elzen in bloei gaan komen. Daarnaast zal het..


Lees verder 13 januari 2012   12 jaar oud
Zilveroogje, Tebenna micalis
Alleen toestemming voor gebruik bij natuurbericht 10 januari 2012

In het Noord-Hollandse Schoorl werd onlangs een nieuwe vlindersoort voor Nederland vastgesteld. De soort heeft een oranje uiterlijk met een opvallend patroon bestaande uit zilveren schubben. De nieuwe vlinder kreeg de mooie naam..


Lees verder 10 januari 2012   12 jaar oud
kleine zilverreigers klein

Vogels en vlinders kunnen de klimaatverandering niet meer bijhouden. De laatste twintig jaar lopen vlinders 135 kilometer achter op hun leefgebieden die verschuiven als gevolg van klimaatverandering. Vogels zelfs meer dan..


Lees verder 9 januari 2012   12 jaar oud
Kleine voorjaarsspanner

Raar maar waar: met de start van een nieuw jaar is meteen ook het nieuwe vlinderseizoen begonnen. Voor de nachtvlinders dan toch. Zachte temperaturen zorgen ervoor dat klassieke soorten van het (zeer) late najaar nu nog in hoge..


Lees verder 6 januari 2012   12 jaar oud
Bloei hazelaar, 20 december 2008 in de houtwal bij Alterra, eerste waarneming van 2009

Het aanhoudende zeer zachte weer in december heeft er voor gezorgd dat de eerste elzen en hazelaars in heel het land in bloei zijn gekomen. Hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor boompollen kunnen nu hooikoortsklachten..


Lees verder 29 december 2011   12 jaar oud

Archief