Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 99 van 121 - 1210 Resultaten

Vorige week spotten bemanningsleden van het gasplatform K12-G een dwergvinvis, zo’n tachtig kilometer ten noordwesten van Den Helder. Ze stuurden de foto’s naar Ecomare. Een mooie waarneming! Dwergvinvissen zijn de meest..


Lees verder 28 mei 2013   11 jaar oud
Extreme algenbloei in de Oosterschelde

Het voorjaar is voor sportduikers het seizoen bij uitstek, om te genieten van de mariene onderwaternatuur in o.a. De Zeeuwse Delta en de Noordzee. Maar in sommige jaren kan dit plezier ernstig verstoord worden door een zware..


Lees verder 26 mei 2013   11 jaar oud
Dit willen we in 2013 graag weer zien, grote sterns
Foto: Marjan Veenendaal, Staatsbosbeheer

Kan een schelpdierenbank helpen om de Amelandse kwelder Feugelpôlle te behouden? Dat onderzoekt Staatsbosbeheer samen met zeven andere natuur- en overheidsorganisaties in het experiment ‘Klimaatbuffer Zuidwest Ameland’. Doel is om..


Lees verder 25 mei 2013   11 jaar oud
Veel slanke waaiewrslakken in Oosterschelde in voorjaar 2013 na strenge winter

Nu de winterperiode, die ons allen zo lang in de ban heeft gehouden eindelijk achter ons lijkt te liggen kunnen we de eerste mogelijke effecten op onze mariene biodiversiteit in kaart brengen. Net zoals veel eerstelingen van..


Lees verder 12 mei 2013   11 jaar oud
Met de hand kokkels uitgraven en tellen langs een traject van de zee naar de dijk.
Foto: Britas Klemens Eriksson, Rijksuniversiteit Groningen

Nu Koning Winter definitief vertrokken lijkt, is het afwachten of de grote hoeveelheid kokkels die afgelopen jaar in de Waddenzee is gevallen, deze koude periode heeft overleefd. Met het warme weer in aantocht zullen de..


Lees verder 5 mei 2013   11 jaar oud
De kaak met de kenmerkende holle kiezen.

In de laatste IJstijd kwamen in het Noordzeegebied allerlei grote zoogdieren voor. Botten van deze dieren komen op het strand terecht wanneer het strand wordt verbreed met zand van de Noordzeebodem. Je kunt deze botten gewoon..


Lees verder 30 april 2013   11 jaar oud
Cypris larve op duikpak

Veel sportduikers die de afgelopen dagen in onze kustwateren hebben gedoken zullen het waarschijnlijk niet eens gemerkt hebben, maar toen ze na hun duik uit het water kwamen was hun duikpak bedekt met honderden hele kleine..


Lees verder 28 april 2013   11 jaar oud
Bruikbaar Bruinvis, GNU Free Documentation License

In de rivier de Schelde, zelfs tot voorbij Antwerpen, worden al een tijdje bruinvissen waargenomen. In de Nederlandse havens van Harlingen, Den Oever, Den Helder en in de Elbehaven tegenover Hoek van Holland werden ze de afgelopen..


Lees verder 23 april 2013   11 jaar oud
Inktvisbekjes uitzoeken

Het lijkt niet het smakelijkste klusje: de resten uit het maagdarmkanaal van een dood aangespoelde walvis sorteren. Toch levert het een hoop interessante informatie op over hun eetgewoonten. Wanneer tandwalvissen inktvissen eten,..


Lees verder 16 april 2013   11 jaar oud
Bruinvissen in het Marsdiep
VOOR EENMALIG GEBRUIK

Maart was top wat betreft bruinvissen voor de Nederlandse kust. Nooit eerder zijn er zoveel gezien. Op 4 maart telden onderzoekers vanaf de dijk van Huisduinen bij Den Helder 126 bruinvissen, en in de dagen er om heen ook meer dan..


Lees verder 15 april 2013   11 jaar oud

Archief