Vreemde slechtvalk op Texel
EcomareBericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]
Volgens de vogelgidsen is hij een centimeter te klein voor een jong mannetje slechtvalk. Zijn poten zijn blauwgrijs in plaats van geelachtig en hij heeft opvallend bruine veren. Deze slechtvalk werd vorige winter gevonden op Texel, levend maar doodziek. De vogel werd naar de vogelopvang van Ecomare gebracht. Hij zat onder de poep en zijn endeldarm was uitgestulpt. Het arme beest kon helaas niet meer gered worden. Pas bij het opzetten vielen zijn afwijkingen op.
Deskundigen ingeschakeld
Verschillende Texelse vogelkenners hebben de vogel bekeken. Iedereen is het erover eens dat het toch wel een jong mannetje slechtvalk is, maar wel met een paar afwijkingen. Zou het een vogel uit de valkerij zijn geweest? Slechtvalken worden op veel plaatsen in Nederland gehouden. Er bestaan veel bastaarden met andere valkensoorten, met afwijkende kleuren. En er ontsnapt wel eens een valk. Een lokale valkenier heeft er ook naar gekeken en dacht vrijwel zeker dat deze geschiedenis niet bij deze vogel hoort. Als hij uit een kooi kwam zouden zijn vleugelpunten en staart beschadigd zijn. Hoewel hij veel afwijkingen heeft, zijn juist zijn veren niet beschadigd. De vleugel- en staartveren hebben wel zogenaamde fretmerken. Dat zijn bleke plekken die erop wijzen dat de slechtvalk onvoldoende voedsel had in de tijd dat die veer groeide.
Slechtvalk op de wadden
In het hele waddengebied, en ook op Texel, zijn er sinds 2000 in de winter duidelijk meer slechtvalken te zien. Op het eiland zijn dat er dan een stuk of tien. Ze jagen vaak boven het wad. Hoewel deze roofvogels in het waddengebied meestal alleen in de winter werden gezien, worden er de laatste jaren ook in de zomer steeds vaker slechtvalken waargenomen. Dat kunnen vroege of late trekkers zijn of vogels die in de buurt van de wadden broeden.
Meet weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over slechtvalken.
Tekst en foto's: Ecomare