Texelse kliffen door storm
EcomareBericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]
Wanneer je nu een wandeling maakt langs het strand kun je het zien; sommige duinen zien er behoorlijk anders uit. De Sinterklaasstorm was niet zo heftig als die van 28 oktober, maar er is toch wel wat duin in zee verdwenen. Dat kwam ook door de extreem hoge waterstand in die dagen. Op verschillende plaatsen op Texel kan je nog zien hoe ruig de zee tekeer ging op 5 december.
Klifjes
Hier en daar waren strandafslagen veranderd in klifjes. Een beetje gevaarlijk als je nieuwsvermoedend lekker naar het strand holt en ineens een paar meter naar beneden valt! Dat kan natuurlijk niet, dus liggen er nu nieuwe paden vanaf het duin naar het strand. Op de luchtfoto, genomen bij De Koog, kun je dat goed zien.
Niet erg
Op de Hors, in het zuiden van Texel zijn ook stukken duin verdwenen. Het nieuwe grote duinmassief, dat er nog niet zo lang ligt, is aan de randen steil afgesneden. En overal zie je kleine duintjes waar soms nog maar de helft en soms bijna helemaal niets van over is. Maar dat is helemaal niet erg. Op die plaatsen is de kust niet in gevaar. En daarom mag de natuur daar helemaal zijn eigen gang gaan. Het grote nieuwe duin zal niet snel in zee verdwijnen. En de kleine duintjes, die gaan vanzelf weer groeien. Dat maakt de duinen op Zuid-Texel zo’n avontuurlijk gebied!
Meer weten?
In de encyclopdie van Ecomare kun je meer lezen over duinen. Op het blog van de Texelse boswachter Erik van der Spek kun je zien hoe hoog het water tijdens de storm kwam in de Slufter.
Tekst: Ecomare
Foto's: Pierre Bonnet; Foto Fitis, Sytske Dijksen