Door jong en oud zijn meer dan 100 braakballen uitgeplozen

Kerstactiviteit braakballenpluizen levert leuke vondsten op

Ecomare
9-JAN-2014 - Gewapend met tandenborstels, satéstokjes en loepjes is er flink op los gepeuterd bij Ecomare op Texel. Tientallen kinderen hebben in de kerstvakantie samen met vaders, moeders, opa’s en oma’s meer dan honderd uilenbraakballen uitgeplozen. In de door uilen uitgespuugde balletjes zitten de botjes van dieren die de uil heeft opgegeten. Door ze allemaal voorzichtig uit elkaar te halen, kun je precies zien wat de uilen gegeten hebben. Dat willen onderzoekers graag weten. Er zaten dit keer bijzondere vondsten tussen!

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Gewapend met tandenborstels, satéstokjes en loepjes is er flink op los gepeuterd bij Ecomare op Texel. Tientallen kinderen hebben in de kerstvakantie samen met vaders, moeders, opa’s en oma’s meer dan honderd uilenbraakballen uitgeplozen. In de door uilen uitgespuugde balletjes zitten de botjes van dieren die de uil heeft opgegeten. Door ze allemaal voorzichtig uit elkaar te halen, kun je precies zien wat de uilen gegeten hebben. Dat willen onderzoekers graag weten. Er zaten dit keer bijzondere vondsten tussen!

Kikker
Op 2 januari zijn de braakballen van een paartje kerkuilen onderzocht dat zich in de buurt van Oosterend ophoudt. Deze uilen hebben de onderzoekers wel heel erg verrast. Eén van de jonge pluizers vond in een braakbal de resten van een kikker! Dat komt niet zo vaak voor. Kerkuilen zijn echte muizenliefhebbers, ze zoeken dus vooral naar spitsmuizen, woelmuizen, ratten en muizen. Waarschijnlijk heeft de kikker enorme pech gehad en kwam de kerkuil hem per toeval tegen.

Door jong en oud zijn meer dan honderd braakballen uitgeplozen (foto: Tessa Spelt)

Vogels, ratten en muizen
Naast de kikker hebben de kerkuilen om precies te zijn 172 huisspitsmuizen, 43 noordse woelmuizen, 10 bosmuizen, 2 huismuizen, 6 bruine ratten, en… een rosse woelmuis gevangen. Deze woelmuissoort zie je normaal gesproken veel langs de duinrand en veel minder in het open veld. Het Oosterendse territorium van de kerkuil bevat echter enkele houtwallen en daar heeft deze rosse woelmuis zich waarschijnlijk thuis gevoeld. Opvallend zijn ook de 15 vogelbotjes die pluizers in de braakballen aantroffen. Meestal eten uilen niet zoveel vogels. Misschien heeft het koude voorjaar hier aan bijgedragen.

Meer weten?
Alle gevonden botjes zijn zorgvuldig genoteerd en deze gegevens kunnen nu gebruikt worden voor onderzoek. De botjes zelf mochten met de trotse pluizers mee naar huis.
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over kerkuilen, spitsmuizen, woelmuizen, muizen en ratten.

Tekst: Ecomare
Foto: Tessa Spelt