Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 87 van 127 - 1268 Resultaten

Slanke rolsprietslak-PHvanBragt01

De afgelopen maand zijn door sportduikers meerdere Slanke rolsprietslakken aangetroffen in het Grevelingenmeer bij Dreischor. Dat is opmerkelijk want dit weekdier is net als veel andere zeenaaktslakken gevoelig voor de lage..


Lees verder 12 april 2015   10 jaar oud
Door haar rode ‘kleurspoeling’ was het patroon van de rui bij Annie extra goed te zien

De grijze zeehonden zijn in de rui. Dat merk je niet alleen bij onze grijze zeehonden Bram, Annie en Fokje bij Ecomare, maar ook bij wilde zeehonden in de Waddenzee en de Noordzee. Tijdens het verharen liggen ze zo veel mogelijk..


Lees verder 9 april 2015   10 jaar oud
Zeekweek is een dominante plantensoort die weinig ruimte overlaat voor andere kwelderplanten

De natuurwaarden van de kwelders langs de vastelandskust van de Waddenzee worden bedreigd doordat ze nog altijd opslibben en de plantensoort zeekweek steeds dominanter wordt. Maar met de juiste mix van beheersmaatregelen kan dit..


Lees verder 3 april 2015   10 jaar oud

Hoe kan het dat we zo veel weten over kanoetstrandlopers, terwijl ze alleen maar in Nederland zijn buiten het broedseizoen? Dat komt door uitgebreid onderzoek te verrichten, waar het ringen en vervolgens het volgen van de vogels..


Lees verder 3 april 2015   10 jaar oud
De kop van een larve van de Japanse dansmug, aangetroffen in de haven van Harlingen.

De Japanse dansmug wordt sinds 1963 in de Noordwest-Europese kustwateren aangetroffen. Dit insect, dat oorspronkelijk uit het gebied van Japan en Hawaii komt is een onopvallende maar zeker ook interessante nieuwkomer op onze kust...


Lees verder 29 maart 2015   10 jaar oud
Closeup botje

Het is duidelijk een teenkootje van een paard, maar wel erg klein. Zou het van een ezel zijn? Conservator Arthur Oosterbaan dacht dat hij misschien wel het oudste ezelbotje van Texel had gevonden, op een koude zondagochtend op het..


Lees verder 26 maart 2015   10 jaar oud
Zeegras
Foto: Ronald C. Phillips, CC BY-SA 3.00-licentie

Onderzoekers van het NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, hebben onder water groeiend groot zeegras gevonden nabij de Afsluitdijk. Dit is een unieke vondst, omdat er al jaren geen onder water groeiend..


Lees verder 19 maart 2015   10 jaar oud

Het is een zeldzaam exemplaar. Dit grote roggenei werd door de enthousiaste strandspeurder Ruud Blok gevonden op de Hors, het meest zuidelijke strand van Texel. Het is van een blonde rog, een roggensoort die zeldzaam is in de..


Lees verder 19 maart 2015   10 jaar oud
Een mannetje Snotolf wacht mogelijk tevergeefs in de koude Oosterschelde op de komst van een vrouwtje, april 2007

De Snotolf is een fraaie zeevis die in de winter onder andere de Nederlandse kustwateren opzoekt om zich hier voort te planten. De afgelopen twee jaar zijn er opvallend weinig waarnemingen geweest van Snotolven in de..


Lees verder 15 maart 2015   10 jaar oud
Volwassen Jan-van-gent (Foto Oscar Bos)

Een bijzondere ontdekking! Zeevogelonderzoeker Kees Camphuysen was stomverbaasd toen hij een vogelring vond in de maag van een Jan-van-gent. Dat gebeurde twee weken geleden, tijdens een snijdemonstratie op het Koninklijk..


Lees verder 12 maart 2015   10 jaar oud

Archief