Volwassen Jan-van-gent (Foto Oscar Bos)

Vogelring in Jan-van-gent

Ecomare
12-MRT-2015 - Een bijzondere ontdekking! Zeevogelonderzoeker Kees Camphuysen was stomverbaasd toen hij een vogelring vond in de maag van een Jan-van-gent. Dat gebeurde twee weken geleden, tijdens een snijdemonstratie op het Koninklijk Nederlands Instituut voor onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Dierverzorgers van Ecomare waren er bij en voor hun ogen kwam de ring uit de maag tevoorschijn. De ring was van een jonge noordse stormvogel. Hoe kwam die daar terecht?

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Een bijzondere ontdekking! Zeevogelonderzoeker Kees Camphuysen was stomverbaasd toen hij een vogelring vond in de maag van een Jan-van-gent. Dat gebeurde twee weken geleden, tijdens een snijdemonstratie op het Koninklijk Nederlands Instituut voor onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Dierverzorgers van Ecomare waren er bij en voor hun ogen kwam de ring uit de maag tevoorschijn. De ring was van een jonge noordse stormvogel. Hoe kwam die daar terecht?

Onderzoek
Jan-van-genten zijn de grootste vogels van de Noordzee. Het zijn echte zeevogels, wat betekent dat ze alleen aan land komen om te broeden. Of als er iets mis is. Deze Jan-van-gent was een nog onvolwassen vrouwtje die in oktober 2013 sterk vermagerd op het Texelse strand werd gevonden. Het dier was al dood, maar nog zo vers dat het gebruikt kon worden voor onderzoek door Kees Camphuysen. Door onder andere maaginhoud en conditie van Jan-van-genten te bestuderen kan hij meer te weten komen over deze grote zeevogels.

Gevonden vogelring in maag Jan-van-gent (foto: Kees Camphuysen)

Volle maag
De Jan-van-gent had, ondanks dat het dier vermagerd was, een volle maag. Dat kon je van buitenaf voelen. Bij het opensnijden van die maag bleken daarin de half verteerde resten van een vleugel en een pootring te zitten van een noordse stormvogel. Die vogel was als kuiken in augustus 2013 geringd, op de Orkney eilanden ten noorden van Schotland. Een merkwaardige ontdekking, want Jan-van-genten eten helemaal geen vogels, alleen vis. Hoe is dit jonge dier dan toch in de maag van de zeevogel terecht gekomen?

Volwassen Jan-van-gent (foto: Oscar Bos)

Vissenvoer
Kees Camphuysen en zijn collega’s denken dat de jonge noordse stormvogel moet zijn gepakt en opgegeten door een grote vis, bijvoorbeeld een kabeljauw. Voor een Jan-van-gent moet deze vis te groot zijn geweest om zelf op te kunnen eten. Wat gebeurt kan zijn is dat de vis is gevangen door vissers en schoongemaakt. De ingewanden van de vis, met vogelresten en al, hebben ze terug in zee gegooid. En dat heeft de Jan-van-gent gegeten. Het is een mogelijke verklaring. We zullen het nooit zeker weten, maar het is zonder meer interessant!

Meer weten?
Lees meer over Jan-van-genten in onze encyclopedie of bezoek de website van Kees Camphuysen.

Tekst: Ecomare
Foto's: Kees Camphuysen; Oscar Bos