Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 1 van 122 - 1211 Resultaten

Niels zet een Europese steur uit

De Europese steur, ooit de grootste vis van Nederland, verdween rond 1950 door overbevissing, kanalisatie en watervervuiling. Nu wordt in het Rijnstroomgebied gewerkt aan herintroductie met honderden uitgezette jonge steuren. Dit..


Lees verder 23 november 2024   12 uur oud
Duikers gaan te water voor een MOO-duik

Sportduikers duiken keer op keer onder in de wondere wereld van het onderwaterleven. Een deel van hen doet mee aan het Monitoringproject Onderwater Oever (MOO). Dit meetnet valt onder het Netwerk Ecologische Monitoring. De..


Lees verder 22 november 2024   1 dag oud
Het “oude“ SUIT-Team in actie tijdens de afgelopen Arctische expeditie PS144: van links naar rechts Uwe Grundmann, Hauke Flores, Martina Vortkamp, Michiel van Dorssen, en Kapitein Stefan Schwarze. (eenmalig wmr)

Onderzoekers zijn in september teruggekeerd van een expeditie naar de centrale Arctische Oceaan aan boord van RV Polarstern. Tijdens deze reis verzamelden ze belangrijke monsters om het onderzoek naar Arctische kabeljauw voort te..


Lees verder 19 november 2024   4 dgn oud
zeealsem primair

“Zeealsem, dat zou nog wel eens een interessant onderwerp kunnen zijn!” Een aantal weken geleden zat ik met Joop Schaminée in de trein, een week voor zijn afscheidsrede als professor, toen we op het onderwerp kwamen van een..


Lees verder 11 november 2024   1 week oud

Purperwieren zijn vooral bekend in hun gedroogde vorm als ‘nori’ – de eetbare vellen waarmee sushi wordt gerold. Langs de Nederlandse kust kun je deze roodwieren ook levend bewonderen. Recent onderzoek toont nu aan dat in..


Lees verder 10 november 2024   1 week oud
Gewone zeehond (eenmalig exclusief wmr)

Uit de laatste tellingen van gewone zeehonden in de internationale Waddenzee blijkt dat sinds 2021 de populatie daalt. Nadat de zeehondenpopulatie tussen 2002 en 2012 jaarlijks met 9% toenam, zagen onderzoekers een abrupte..


Lees verder 4 november 2024   2 wkn oud
waarnemers van het SMP-project IJmuiden onderzoeken het aanspoelsel op hun traject

Op het Noordzeestrand spoelen dieren aan die in de nabije kustzone leven. Deze worden al decennialang systematisch geteld op vaste trajecten. Dit onderzoek valt onder het Netwerk Ecologische Monitoring en geeft inzicht in..


Lees verder 30 oktober 2024   3 wkn oud

Alleen zand? Dacht je dat langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust alleen zand ligt? Dan heb je het mis. Daar kom je achter als je al wandelend een groepje mensen treft dat zich afwijkend gedraagt. Ben je nieuwsgierig en behalve in..


Lees verder 27 oktober 2024   3 wkn oud
Schieraal

Wist je dat schieralen van uiterlijk veranderen als ze zich voorbereiden op hun lange reis van zoet water naar de oceaan? Hun huid verandert van kleur en de ogen worden groter met een blauwe gloed. Om deze ‘puberende’ schieralen..


Lees verder 23 oktober 2024   1 maand oud
Staatsbosbeheer organiseerde jarenlang excursies naar Rottumeroog.

Tienduizenden vogels gebruiken het als broed- en rustplaats; Rottumeroog. Omdat er vrijwel geen mens op dit Waddeneiland komt, heeft de natuur hier vrij spel. Begin dit jaar is het beheer ervan overgegaan van Staatsbosbeheer naar..


Lees verder 23 oktober 2024   1 maand oud

Archief