Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 56 van 197 - 1966 Resultaten
Het graspollenseizoen staat voor de deur. Dit weekend wordt het zeer koude lenteweer ingewisseld voor een beduidend warmer weertype. Daarbij valt geregeld wat neerslag en dat maakt het groeizaam weer. Komende week zal dan ook het..
Tijdens de kartering van een graslandperceel langs de Diefdijk nabij Asperen (GD) is het zeldzame vertakt schaafstro (Equisetum x moorei) aangetroffen. Dit is een hybride van schaafstro (Equisetum hyemale) en vertakte..
De achteruitgang van de biodiversiteit, met name het ineenstorten van de insectenfauna, wordt tegenwoordig door brede lagen van de samenleving als zorgwekkend ervaren. Massaal wordt er actie ondernomen. Inzaai van bloemrijke..
Sleutelbloemen vertellen ons hoe graslanden ervoor staan. Daarvoor hoef je alleen maar in de bloemen te kijken. Dit voorjaar doen mensen dat in heel Europa. Wat heeft versnippering van de natuur bijvoorbeeld voor effecten, en hoe..
Tot 30 september vindt het NK Tegelwippen plaats. Het doel is om zoveel mogelijk tuinen in Nederland groener te maken. Ecoloog Mark van Heukelum wipte vorig jaar tegels voor zijn Utrechtse geveltuin. Ontdek waarom hij blij is met..
Integraal natuurherstel. Een belangrijk uitgangspunt in de herstelprojecten die we met leden en partners realiseren. Die integrale aanpak houdt in dat we problemen in een gebied vanuit verschillende invalshoeken bekijken en ze..
Paardenbloemen behoren tot de meest algemene planten van onze flora. Denk niet 'een paardenbloem is maar een paardenbloem', want niets is minder waar. In Nederland zijn tot nu toe meer dan 250 soorten vastgesteld. Een bloeiend..
Door de warmte eind maart kwam op 1 april ongeveer tien procent van de eerste eipakketten van de eikenprocessierupsen uit. Daarna volgde een koude periode die een paar weken heeft aangehouden, waardoor de uitkomst van het..
Een van de meest opvallende planten in april is Raapzaad. Goudgeel kleuren de bermen, akkers en waterkanten waar deze kruisbloemige in groeit en bloeit. Raapzaad wordt door insecten hogelijk gewaardeerd. Toch is de aanwezigheid..
We hadden een vroege voorlente, maar door de hele koude april verliep de ontwikkeling in de natuur de afgelopen weken tergend traag. De planten komen inmiddels zeer laat in bloei. De huidige timing is vergelijkbaar met het..