Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 47 van 197 - 1966 Resultaten

Bevroren paardenbloem

Bloeiende planten zoeken in hartje winter? Het kan tijdens de achtste editie van FLORON's Eindejaars Plantenjacht van Eerste Kerstdag tot 3 januari. We roepen iedere natuurliefhebber op dichtbij huis op zoek te gaan...


Lees verder 25 december 2021   2 jaar oud
Groeiplaats zijdeplant

Het is een beetje zoals met de slang uit de Griekse mythologie: hak je een kop af, dan groeien er twee terug. Ook de zijdeplant gaat extra zijn best doen als je hem maait. Gelukkig lijkt bestrijding van deze invasieve exoot niet..


Lees verder 24 december 2021   2 jaar oud
Kleine vuurvlinder in berm stad

Parken, groenstroken, bermen, tuinen: er zijn veel plekken in steden en dorpen waar planten en dieren zich thuis voelen. Er liggen grote kansen voor biodiversiteit in stedelijk gebied. Dat is des te belangrijker omdat ze..


Lees verder 23 december 2021   2 jaar oud
Hazelaar in bloei op maandag 19 december 2021 in Ede

Hoewel het winter is, dient het eerste allergene pollen zich alweer aan. Door de warme herfst en december bloeien de eerste hazelaars en de vroegbloeiende elzen al. Het past in een trend van vervroeging van het hooikoortsseizoen..


Lees verder 22 december 2021   2 jaar oud
Schijfkamille

Dit is hét moment om mee te doen aan het citizen science-onderzoek naar stoepplantjes: het aantal bloeiende soorten is goed te overzien. Bovendien start over een week de eindejaarsplantenjacht, met een hoog stoepplantjesgehalte...


Lees verder 19 december 2021   2 jaar oud
Pasture and young secondary forest Brazil - Anhembi

Tropische bossen worden in een alarmerend tempo gekapt en omgezet in andere vormen van landgebruik. Een nieuwe studie, gepubliceerd in Science, laat zien dat hergroeiende tropische bossen zich verrassend snel herstellen op..


Lees verder 12 december 2021   2 jaar oud
Klein streepzaad

Eindelijk weer een stoepplantje van de week dat nu nog van harte bloeit. De grappige naam maakt nieuwsgierig, is het zaad echt gestreept? Een rondje door de stad levert hopelijk het bewijs. En het levert nog veel meer bloeiers op:..


Lees verder 11 december 2021   2 jaar oud
Grote brandnetel

Ook na zo'n regenachtige, koude week staat de grote brandnetel er opvallend fris bij. Met wat snelle halen de tuin brandnetelvrij maken levert ook nu pijnlijke prikken op, zelfs dwars door uw tuinhandschoenen heen. Laat gerust wat..


Lees verder 5 december 2021   2 jaar oud
Rode schijnspurrie

Waarnemers in Brabant zagen nog een paar bloeiers, maar het is zo goed als gebeurd met het stoepplantje van deze week. Een laatste rondje dus, om te kijken of u nog geluk heeft; en anders maar goed onthouden waar de groene..


Lees verder 28 november 2021   2 jaar oud

Tijdens een bezoek aan Aruba hebben onderzoekers John Janssen en André van Proosdij van Wageningen University & Research samen met Erik Houtepen van Carmabi een drietal plantensoorten ontdekt die nooit eerder gevonden zijn op..


Lees verder 25 november 2021   2 jaar oud

Archief