Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 46 van 197 - 1966 Resultaten

Straatgras

Er fris uitzien op een zachte lentedag, dat lukt de meeste planten wel. Maar hoe krijgt straatgras het voor elkaar om er sappig en groen uit te zien na een lange vriesnacht? Kijk op uw volgende wandelrondje uit naar dit gras; u..


Lees verder 23 januari 2022   2 jaar oud
Descurainia bourgaeana van Tenerife, vulkaan Teide

Planten die meer dan een eeuw geleden verzameld zijn, zijn nog steeds belangrijk voor de wetenschap. Onderzoekers van Naturalis gebruiken ze nu om een stamboom van het plantenleven te bouwen...


Lees verder 22 januari 2022   2 jaar oud
Herderstasje

Je kijkt al lang naar planten en je kent veel soorten. Toch zal het stoepplantje van deze week je soms in verwarring brengen. Mét vruchten kan het niet missen: die zijn onmiskenbaar. Zijn er geen vruchten dan is het lastig, het..


Lees verder 16 januari 2022   2 jaar oud
Groep flamingo's op de Marker Wadden

Met maar liefst 3205 verschillende soorten dieren en planten op de teller, is het soortenteljaar 2021 in Nationaal Park Nieuw Land (Flevoland) officieel afgerond. De eindstand is verrassend hoog, gezien de relatief jonge leeftijd..


Lees verder 12 januari 2022   2 jaar oud
Madeliefje

De FLORON Eindejaars Plantenjacht zit er weer op. Ook in deze achtste editie, met bijzonder zacht weer, stond het madeliefje bovenaan: 1204 waarnemingen, op de voet gevolgd door straatgras dat 1162 keer geteld werd. Hoe teer het..


Lees verder 9 januari 2022   2 jaar oud
Compositie van winterbloeiers

Tijdens de jaarlijkse telling van planten in de kerstvakantie werden dit jaar erg weinig winterbloeiers gevonden. De recordwarmte tijdens oud en nieuw kon de vrieskou eerder in december niet meer goed maken. Toch vonden de duizend..


Lees verder 7 januari 2022   2 jaar oud
Gewoon varkensgras

Een paar dagen vorst, dat was niet best voor de aantallen bloeiende soorten voor de Eindejaars Plantenjacht. Hoe zou het gaan met ons stoepplantje van deze week, gewoon varkensgras? Daar kunt u snel achter komen. Wellicht is meer..


Lees verder 1 januari 2022   2 jaar oud
Afbeelding in wandeldagboek Jac. P. Thijsse Nu ga ik er eens op uit

Jac. P. Thijsse is een van de grondleggers van de natuurbescherming in Nederland. Zijn recent gepubliceerde wandeldagboeken uit de periode 1884 – 1898 geven een uniek inkijkje in de wijze waarop hij naar de natuur keek. De vele..


Lees verder 29 december 2021   2 jaar oud
Grote weegbree

Niet stil blijven zitten tijdens deze lockdown: de Eindejaars Plantenjacht van Floron is in volle gang. Doe mee en krijgt u de smaak te pakken, dan kunt u de rest van het jaar doorgaan: met het citizen science-onderzoek naar..


Lees verder 26 december 2021   2 jaar oud
Het eerste verzamelde meerkoetnest in Vijfsluizen door hoogleraar Barbara Gravendeel van Naturalis Biodiversity Center en senior adviseur ecologie Vincent Nederpel van Heijmans voor onderzoek naar het effect van zwerfafval.

Bouwbedrijf Heijmans en Naturalis Biodiversity Center slaan de handen ineen om gezamenlijk onderzoek te doen naar natuurinclusieve bouwtoepassingen. De samenwerking zal zich focussen op natuurinclusieve bouwmaatregelen die de..


Lees verder 25 december 2021   2 jaar oud

Archief