Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 28 van 197 - 1966 Resultaten

Inwoners van de provincie Utrecht die hun erf willen vergroenen, kunnen gebruikmaken van een bijzondere regeling. Met het erfbeplantingsproject ‘Groene erven in Utrecht’ kunnen de deelnemers een gratis beplantingsplan laten maken..


Lees verder 10 februari 2023   1 jaar oud
Dominantie van grijs kronkelsteeltje na verwijderen van dennenopslag in het Nationaal Park Maasduinen

Grijs kronkelsteeltje is een invasieve exoot die in heide, stuifzanden en kustduinen voor flinke problemen kan zorgen. Mede door hoge stikstofdepositie walst de mossoort over de bodem heen, waardoor veel biodiversiteit verloren..


Lees verder 7 februari 2023   1 jaar oud
Orchidee

Leer wilde planten herkennen en determineren met de Basiscursus Flora van FLORON. Docent en topflorist Stef van Walsum leert je de beginselen van de floristiek en in korte tijd ben jij in staat om zelfstandig, of samen met andere..


Lees verder 7 februari 2023   1 jaar oud

Heb je je ooit afgevraagd wat voor plant- of diersoorten je om je heen ziet? Een mooie hagedis, bloem of zeeschildpad? Dit kan je nu gemakkelijk controleren door een foto te maken met je smartphone en deze foto te uploaden naar de..


Lees verder 6 februari 2023   1 jaar oud
duindaalder - primair

De meeste soorten korstmossen zijn heel kieskeurig. Ze groeien op één specifieke groeiplaats, bijvoorbeeld uitsluitend op de grond of juist uitsluitend op boomschors. De duindaalder is hierop een uitzondering en kan zowel op de..


Lees verder 6 februari 2023   1 jaar oud
Boerenkrokus

Ze zijn er al, die vrolijke boerenkrokussen. Op een grijze dag als een stijf streepje rechtop, maar als de zon schijnt een stralend sterretje waar de eerste bijen al volop van genieten. De boerenkrokus kan massaal tuinen en parken..


Lees verder 5 februari 2023   1 jaar oud

Plan Boom Utrecht heeft met steun van de provincie Utrecht 15.000 gratis boompjes uitgedeeld aan meer dan 40 boeren en andere grondeigenaren. Dankzij de actie kunnen inwoners hun woonomgeving groener maken. Het gaat om inheemse..


Lees verder 3 februari 2023   1 jaar oud
Plantwerk

Het late najaar en de vroege winter is doorgaans de beste periode om jonge boompjes te planten. De bodem is nog vrij warm en meestal ook vochtig, waardoor de kans op aanslaan het grootst is. Deze maanden gaan er ook weer duizenden..


Lees verder 29 januari 2023   1 jaar oud
Gewoon muisjesmos

Het is fijn dat alle mossen die in Nederland en België voorkomen naast een wetenschappelijke, ook een Nederlandse naam hebben. Dit leidt ook tot grappige namen als achterlichtmos, haarmuts en muisjesmos. Gewoon muisjesmos lijkt..


Lees verder 29 januari 2023   1 jaar oud
Hazelaar

De Hazelaar is één van de meest algemene struiken in Nederland, maar dat maakt hem niet minder leuk! Het is zo’n beetje de eerste bloeiende plantensoort van het jaar die al voorzichtig het vroege voorjaar aankondigt. Wist je dat..


Lees verder 24 januari 2023   1 jaar oud

Archief