Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 177 van 197 - 1966 Resultaten
Ondanks haar sierlijke uiterlijk heeft Rankende helmbloem bij veel natuurkenners een wat negatieve bijsmaak. De plant gedijt namelijk vooral goed op stikstofrijke plaatsen op de arme zandgronden. Niet echt de parels van onze..
Op de Noord-Veluwe ligt tussen Epe en Heerde een groot heideterrein, de Renderklippen. Dit heidegebied ligt temidden van de bossen. In het bos ten westen van de Renderklippen ligt een klein gegraven plasje. Onlangs bleek een groot..
Op zoek naar de restanten van de zeldzame klimopbremraap troffen plantenkenners in Middelburg deze plant nog in bloei aan. Opmerkelijk voor de tijd van het jaar...
Langs de A28 ter hoogte van ’t Harde en Nunspeet bloeit de Kamferalant. Deze plant werd hier drie jaar geleden voor het eerst ontdekt en bloeit sindsdien elk najaar. Even was het de vraag of zo’n Zuid - en Midden - Europese soort..
Waar de orchideeënpiek in ons land vóór de zomer ligt, kiest herfstschroeforchis ervoor juist ná de zomer te bloeien. Dit schijnbaar tegendraadse karakter van de soort blijkt ook uit de spiraalvormige bloeistengel: er zijn zowel..
Kardinaalsmuts is een groot deel van het jaar een weinig opvallende soort. De bloemen zijn fraai, maar weinig kleurrijk. De vruchten daarentegen, trekken al gauw de aandacht. Zij bezorgden deze struik ook haar nederlandse naam. ..
Dit jaar zitten er veel walnoten aan de walnotenbomen. Nu is het ideale moment om noten te gaan oogsten omdat ze na de windstille dagen in grote aantallen vanzelf uit de boom vallen. Wie nog noten wil oogsten moet snel zijn. ..
Dit is de tijd dat het platteland, zeker op de zandgronden, gedomineerd wordt door maïs. Ongetwijfeld hebt u zich er ook wel eens over verwonderd dat maïsakkers tot ver in het seizoen zo’n lege indruk maken, om dan in heel korte..
Vandaag is het zover, we nemen afscheid van de zomer en stappen de herfst binnen. Tijd voor kleurende bomen, vallende bladeren, beukenootjes, eikels en paddenstoelen...
Ecologen van Wageningen Universiteit hebben in Salland een nieuwe plantensoort ontdekt. Het betreft een kruising tussen twee van oorsprong Noord-Amerikaanse russensoorten: de tengere rus en de samengetrokken rus. Vanwege de..