Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 17 van 205 - 2047 Resultaten

startschep

Landgoed De Utrecht is een prachtig gebied in de Brabantse Kempen. Op de ruim 2.500 hectare liggen bos- en natuurterreinen, akker- en graslanden, een golfbaan, natuurbegraafplaats, woonhuizen, boerderijen en horeca. Rentmeester..


Lees verder 14 mei 2024   11 mnd oud
Begin vruchtvorming witte paardenkastanje op 10 mei 2024 in Wageningen

Bloei en bladontplooiing begonnen gemiddeld een maand eerder dan wat vijftig jaar geleden normaal was. Niet eerder begon het voorjaar zo vroeg door de recordhoge temperaturen. In april dreigde massale vorstschade. Een nieuw..


Lees verder 12 mei 2024   11 mnd oud
Zeekool

De aanwezigheid van zeekool op de lijst van veertig kandidaten voor de titel Nationale Bloem was verrassend. Zeekool is een rotsbewoner, die het bij ons goed uithoudt op de kunstmatige rotsen waarmee we onze kusten beveiligen: de..


Lees verder 12 mei 2024   11 mnd oud
Sabal antillensis Curacao Seru Bientu.

Recente genetische studies naar de inheemse palmsoorten in het Nederlands Caribisch gebied, met name naar Sabal antillensis op Curaçao en Sabal lougheediana op Bonaire, hebben cruciale inzichten opgeleverd die bevestigen dat deze..


Lees verder 11 mei 2024   11 mnd oud
Madeliefje heeft zelf een plekje gevonden in een kuip in de Leidse Hortus

Een eerbetoon aan onze nationale bloem: de Nederlandse botanische tuinen gaan waar mogelijk één van de madeliefjes in de tuinen van een heus collectiebordje voorzien. De eerste bordjes zijn inmiddels geplaatst. ..


Lees verder 5 mei 2024   11 mnd oud
Operatie Kruipertje bij Cocker spaniel (eenmalig gebruik)

Op voedselrijke en niet goed beheerde bermen en graslanden kunnen Kruipertje en IJle dravik nadrukkelijk aanwezig zijn. De aartjes van deze grassen kunnen makkelijk in de neus, keel, oren, ogen en tussen tenen van honden..


Lees verder 2 mei 2024   11 mnd oud
Engels raaigras bloeiend

Zijn grassen en andere sprieten moeilijk om op naam te brengen? Zeker niet! De nieuwe cursus 'Grassen, zeggen en russen herkennen' van FLORON daagt floristen, ecologen, natuurbeheerders en andere geïnteresseerden uit zich te..


Lees verder 30 april 2024   11 mnd oud
Bostulp

Velden vol zilvergrijze blaadjes waar dauwdruppels als parels op blijven liggen. De spitse blaadjes van de bostulp staan dicht bij elkaar, als haren op een hond. Niet meer dan één blad uit elk bolletje – nergens een bloemsteel...


Lees verder 28 april 2024   1 jaar oud

Bijna tienduizend plantensoorten uit alle bloemplantenfamilies hebben een plekje gekregen in de grootste evolutionaire stamboom van planten ooit. En dat is niet alleen goed nieuws voor evolutiebiologen. ..


Lees verder 27 april 2024   1 jaar oud
Aardhommelgroep

Nederland verliest plantensoorten die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten. Milieuwetenschapper Kaixuan Pan toont dat aan na een analyse van 87 jaar aan metingen van meer dan 365.000 locaties. Het nieuws is verontrustend..


Lees verder 23 april 2024   1 jaar oud

Archief