Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 17 van 197 - 1966 Resultaten

Moseik campus Wageningen University & Research op 31-10-2017 en 28-10-2023

Door de zeer warme september en oktober en het uitblijven van nachtvorst is de timing van bladverkleuring en bladval sterk vertraagd. In vergelijking met zestig jaar geleden, is de herfst gemiddeld twee tot drie weken later. En..


Lees verder 30 oktober 2023   1 jaar oud
Lamsoor

Op het lijstje wervende teksten voor de veertig genomineerden voor de Nationale Bloem bleef het plekje voor lamsoor ijselijk leeg. Misschien konden de auteurs niet kiezen: de vermeende eetbaarheid, de heerlijke honing;..


Lees verder 29 oktober 2023   1 jaar oud
eikenprocessierupsen

De afgelopen maanden is het aantal eikenprocessievlinders gemonitord. De aantallen zijn net als vorig jaar laag, met in het noorden de hoogste dichtheden. Op basis van deze vlinderdichtheid koersen we aan op een lage plaagdruk van..


Lees verder 25 oktober 2023   1 jaar oud
Riet

"Wie heeft er niet eens in een bootje langs mij gevaren? De wind zien jagen door mijn pluimen of zich verwonderd over het leven dat schuil gaat tussen mijn stengels? Ik ben de bonte kraag van iedere sloot en blaast de wind, dan..


Lees verder 22 oktober 2023   1 jaar oud
Afghaanse duizendknoop

De Japanse, Sachalinse en Basterdduizendknoop hebben afgelopen decennia naam gemaakt als zeer vervelende, lastig te bestrijden invasieve exoten. Twee andere duizendknopen hebben hun intrede gemaakt. Hoe herken je de Afghaanse..


Lees verder 17 oktober 2023   1 jaar oud
herfstkleuren beuk - primair

Beuken kunnen jaarrond op waardering rekenen, maar de herfst spant toch echt de kroon. Knalgele, oranje en bruine bladeren sieren het bos en vele beukennootjes op de grond knerpen lekker onder je schoenen. Hoe alledaags de beuk..


Lees verder 16 oktober 2023   1 jaar oud
KU Leuven

Toen de stichting Hortus Alkmaar de eigen tuin wilde kopen – voorheen huurde het de grond van fabrikant VSM – waren er allerlei acties nodig om het geld bij elkaar te brengen. Bij een van die fondsenwerfacties kregen de bezoekers..


Lees verder 15 oktober 2023   1 jaar oud

Welke verschillende soorten planten en schimmels zijn er allemaal, hoe ontstaat verschil in soorten, en hoe gaat het met ze? Daar geeft het afgelopen dinsdag verschenen nieuwe rapport van Kew Botanical Gardens antwoord op...


Lees verder 14 oktober 2023   1 jaar oud
parnassia op Landgoed De Boom

Achtenzestig hectare landbouwgrond omvormen naar natuur. Dat is de ambitie van provincie Utrecht en landgoedeigenaar Stichting De Boom voor de komende jaren. Hoe gaat deze natuurontwikkeling in zijn werk? Wat vertelt de grond ons?..


Lees verder 12 oktober 2023   1 jaar oud
Crassula helmsii

De invasieve exoot watercrassula vormt in toenemende mate een probleem in de Zeeuwse natuurgebieden. Slikoevers zoals in de Sophiapolder verdwijnen onder een dikke laag watercrassula. Het Zeeuwse Landschap, de provincie Zeeland en..


Lees verder 10 oktober 2023   1 jaar oud

Archief