Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 168 van 197 - 1966 Resultaten

Wikipedia, publiek domein

Halverwege mei is de gewone vlier weer gaan bloeien. Hoewel de afgelopen jaren de eerste bloeiende vlier al in april werd waargenomen, is deze dit jaar pas 10 mei doorgegeven. Half mei is echter vanouds wel het tijdstip dat we..


Lees verder 30 mei 2010   14 jaar oud
Start van het pollenseizoen verwacht door Pollenplanner op vrijdag 28 mei 2010 op allergieradar.nl

Veel hooikoortspatiënten denken dat ze dit jaar veel minder last hebben van hun klachten dan andere jaren. Uit de dagelijkse pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond blijkt..


Lees verder 28 mei 2010   14 jaar oud

Het Stenen Hoofd in Amsterdam is rijk aan bijzondere varens. Deze botanische rijkdom is met een vondst van Muurnavel verder toegenomen. Het is de tweede vondst van deze soort in Nederland...


Lees verder 27 mei 2010   14 jaar oud
Beuk (kiemplant)

Lammetjes in de wei en fleurige bolgewassen. Zo wordt het voorjaar veelal weergegeven. Maar ook minder opvallende soorten maken in dit jaargetijde een start. Zo zijn al wekenlang overal kiemplanten van bomen te vinden. Je moet het..


Lees verder 24 mei 2010   14 jaar oud
Bleke schubwortel (Lathraea squamria)

Bleke schubwortel. Het is ook een mooie scheldnaam, maar in de eerste plaats een bijzondere plant. Weinigen zullen hem in Nederland gezien hebben, want deze parasiet is een zeldzaam baasje dat bovendien alleen in het voorjaar te..


Lees verder 20 mei 2010   14 jaar oud
Vleeskleurige orchis

Nederlandse biotopen kennen vaak heel kenmerkende soorten planten. Lamsoor op schorren, blauwe zeedistel aan de zeereep en eenbes in de hellingbossen van Zuid-limburg zijn enkele voorbeelden. Als die planten ergens groeien weet je..


Lees verder 17 mei 2010   14 jaar oud
Witte ganzerik

Soms worden planten ver van huis gevonden. Voor floristen een puzzel om op te lossen: hoe komt deze soort hier terecht en waarom houdt de soort het hier vol? Deze vragen kwamen dan ook naar boven bij Adrienne Lemaire en mijzelf..


Lees verder 13 mei 2010   14 jaar oud
Gevlekte aronskelk

Eind april begin mei is de bloeitijd van de Gevlekte aronskelk. De bloeiwijze van de Gevlekte aronskelk is in meerdere opzichten bijzonder. Wanneer de plant in bloei staat is bijvoorbeeld niet direct te zien, maar te voelen. Ook..


Lees verder 10 mei 2010   14 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Het graspollenseizoen begint op gang te komen. In Limburg begon het pollenseizoen op 29 april en van daaruit komen de grassen langzamerhand in heel Nederland in bloei tot ze 29 mei in heel Nederland in bloei staan. Dit is de..


Lees verder 7 mei 2010   14 jaar oud
Bloem Eenbes

Terwijl in de stad de eerste gierzwaluwen de zomer in ons wakker roepen, kunnen we in hellingbossen nog net even van de uitbundige voorjaarsflora genieten. De fraaie bloem van Eenbes is de kroon op zo’n bezoek, nu het voorjaar..


Lees verder 5 mei 2010   14 jaar oud

Archief