Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 164 van 197 - 1966 Resultaten

Eikels van zomereik. Foto: Paul Busselen, KU Leuven, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De eerste rijpe eikels vallen van de bomen. Dit is iets later dan voorgaande jaren. Eerder al vielen er eikels van de bomen, maar deze waren nog niet rijp. Het is nog onduidelijk of dit jaar een goed eikeljaar zal zijn...


Lees verder 6 september 2010   14 jaar oud
Veldgentiaan

Ze zijn laat dit jaar, de gentiaantjes in de duinvalleien van Noord- en Zuid-Holland. We hebben het over de Slanke gentiaan en de Veldgentiaan. In normale zomers bloeien deze zeldzame soorten half augustus uitbundig. In 2010 komen..


Lees verder 6 september 2010   14 jaar oud
Ruigoord

Ten westen van Amsterdam lag jarenlang een kale zandvlakte die bedoeld was voor uitbreiding van de havens. Na de aanleg van de Afrikahaven in 2000 nadert vijftig jaar later dan gepland de voltooiing van deze uitbreiding. De..


Lees verder 2 september 2010   14 jaar oud
Zomereik met meeldauw. Quercus robur met Microsphaera alphitoides.

De eerste eikenbomen op de Veluwe verliezen hun bladeren, de komende weken zal de rest volgen en dat is ruim twee maanden eerder dan normaal. Oorzaak vormt een opeenstapeling van rampspoed waarvoor voor de eik buitengewoon..


Lees verder 2 september 2010   14 jaar oud
braam - vruchten

Terwijl het strandplezier er voor de meesten weer op zit, blijven zich toch mensen met emmertjes richting kust begeven. Het bramenjachtseizoen is inmiddels alweer in volle gang...


Lees verder 30 augustus 2010   14 jaar oud

Weet jij wat dít voor bloem is?’ vroeg mijn vrouw. Ze kwam aanlopen met een steel waaraan een krans van leeuwenbekachtige bloempjes zat.
‘Waar heb je díe vandaan?’ was mijn reactie. ‘Nou, die staat hier bij de waslijn, maar ik..


Lees verder 26 augustus 2010   14 jaar oud
Bessen gewone vlier, Paul Busselen, K.U. Leuven - Campus Kortrijk, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De eerste rijpe bessen van de gewone vlier hangen nu aan de struiken. De Natuurkalender verwacht dat over ongeveer tien dagen de helft van de stuiken zijn eerste rijpe bessen zal dragen. Hiermee loopt de vruchtrijping van de..


Lees verder 20 augustus 2010   14 jaar oud
Dotterbloem
Foto Wout van der Slikke

Het aantal specifieke planten van natte graslanden neemt toe door verbeterd waterbeheer en zorgvuldig maaibeheer. Dat laten inventarisaties in het dal van de Molenbeek en Elsbeek (Limburg) zien...


Lees verder 17 augustus 2010   14 jaar oud
Zomerappels ras onbekend

De eerste rijpe appels hangen aan de bomen. Dit zijn de zogenaamde zomerappels die vanaf eind juli rijp zijn. Hoewel het vaak heerlijke appels zijn, komen we ze nauwelijk meer tegen in ons land. Dit komt doordat de meeste..


Lees verder 6 augustus 2010   14 jaar oud
Vrouwenschoentje

De Rode Lijst van bedreigde en kwetsbare plantensoorten in Nederland toont aan dat het met veel soorten in ons land niet goed gaat. Een op de drie plantensoorten van onze wilde flora staat op de lijst vermeld en een vijfde daarvan..


Lees verder 5 augustus 2010   14 jaar oud

Archief