Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 123 van 197 - 1966 Resultaten

Rietorchis

De afgelopen deccenia worden orchideeën in toenemende mate aangetroffen buiten natuurgebieden. Het betreft vaak de soorten Hondskruid, Bijenorchis, Bokkenorchis en Rietorchis. Orchideeënsoorten die net iets minder kritisch zijn..


Lees verder 6 februari 2015   9 jaar oud
Dryopteris pseudodisjuncta in het Purmerbos

Recent is een voor Nederland nieuwe varen ontdekt, de Dryopteris pseudodisjuncta. Op 29 december stuitte Sipke Gonggrijp in het Purmerbos op een voor hem nog onbekende varen. Na thuis in de boeken gedoken te zijn kreeg hij het..


Lees verder 1 februari 2015   9 jaar oud

Bodembacteriën die in het wortelmilieu van planten leven, verminderen de vatbaarheid van planten voor rupsenvraat. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningse entomologen. In de modelplant Arabidopsis konden ze aantonen dat..


Lees verder 31 januari 2015   9 jaar oud
bladrozetten Harlekijn (links) en Herfstschroeforchis (rechts)

De wintermaanden zijn niet de meest spannende maanden voor floraliefhebbers. Veel planten zijn bovengronds afgestorven. Wat veel mensen echter niet weten is dat deze maanden uitermate geschikt zijn voor het tellen van diverse..


Lees verder 14 januari 2015   9 jaar oud
Sleedoorn in bloei op 11 januari 2015 te Wageningen

Door de aanhoudende hoge temperaturen bloeien op diverse plaatsen al onder andere speenkruid, gele kornoelje, sleedoorn en krokus. Midden in de meteorologische winter is hiermee eigenlijk al de voorlente van start gegaan, ruim een..


Lees verder 13 januari 2015   9 jaar oud
Medeliefje met rijp winter

Tijdens de eerste editie van de door FLORON georganiseerde Eindejaars Plantenjacht zijn in totaal 383 verschillende wilde of verwilderde planten bloeiend waargenomen. Een opmerkelijk hoog aantal voor deze tijd van het jaar...


Lees verder 5 januari 2015   9 jaar oud
Staat de voorjaarsbode Vroegeling al in bloei?

FLORON organiseert voor het eerst een plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode, namelijk rond Oud & Nieuw. Tussen 25 december en 4 januari gaan plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. We..


Lees verder 14 december 2014   9 jaar oud
gemaaid gras

Tot laat in november was het nog prachtig weer in Nederland met een aantal zonnige dagen en relatief hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Reden voor enkele boeren om nog een keer het gras in de weilanden te maaien. Met de..


Lees verder 2 december 2014   9 jaar oud
wit bosvogeltje gadget

In 2014 hebben enkele leden van de Werkgroep Europese Orchideeën onderzoek gedaan naar het voorkomen van bosvogeltjes, een zeldzame groep orchideeën met sierlijke bloemen die hoofdzakelijk in Zuid-Limburg wordt aangetroffen. Van..


Lees verder 18 november 2014   9 jaar oud
Beuk, herfstkleuren, GNU Free Documentation License

De herfstkleuring begon dit jaar onverwacht zeer vroeg maar door de zeer hoge temperaturen in de eerste twee herfstmaanden werd de snelheid van herfstkleuring sterk vertraagd. Uit satellietwaarnemingen blijkt dat de mate van..


Lees verder 13 november 2014   10 jaar oud

Archief