Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 116 van 197 - 1967 Resultaten

Het stroomdalgrasland van de Vreugderijker Waard is meer dan 50 jaar, en waarschijnlijk al veel langer, een kwalitatief hoogwaardig stroomdalgrasland. Er is een

Nederlandse stroomdalgraslanden zijn de laatste decennia zeer sterk achteruitgegaan. Sinds 1960 is meer dan 80% verdwenen. Suzanne Rotthier en Karlè Sýkora van Wageningen Universiteit onderzochten de omstandigheden in de..


Lees verder 12 april 2016   8 jaar oud
Rupsenplaag in eikenbos op rijke bodem

Een onbalans in voedingsstoffen doet de bossen op droge zandgronden de das om. Zowel voor de biodiversiteit als voor de bosbouw is de afname in vitaliteit van droge bossen een probleem. De Bosgroepen proberen in samenwerking met..


Lees verder 9 april 2016   8 jaar oud
Berk in bloei

Door het mooie weer van de eerste dagen in april is de ontwikkeling van de katjes aan de berkenbomen versneld en verschijnen de eerste berkenpollen weer in de lucht. Hierdoor zullen mensen die gevoelig zijn voor dit boompollen de..


Lees verder 8 april 2016   8 jaar oud
Malus sylvestris, wilde appel

In het Nederlandse bos zijn nog maar enkele plekken waar de wilde appel groeit. In totaal gaat het om niet meer dan 250 exemplaren. Om te voorkomen dat de soort verdwijnt, worden op locaties waar de wilde appel nog voorkomt of..


Lees verder 5 april 2016   8 jaar oud
Wilde narcis

De lente is begonnen, het Geuldal ontwaakt. De voorjaarsflora, met velden vol daslook en bosanemoon, is hier elk jaar weer verbluffend. Dat het Geuldal in Zuid-Limburg een paradijs is voor voorjaarsbloemen weten veel mensen. Maar..


Lees verder 3 april 2016   8 jaar oud
Sturnus vulgaris. Spreeuw

Het zijn de interacties tussen wortels die er voor zorgen dat de grote soortenrijkdom van wilde plantengemeenschappen blijft bestaan. Scheidend hoogleraar Frank Berendse van Wageningen University hekelt het huidige ammoniak- en..


Lees verder 1 april 2016   8 jaar oud
Slijkgras met mossels op Rhode Island

Biobouwers zoals zeegras, slijkgras en mosselen blijken veel belangrijker voor de biodiversiteit in kustgebieden dan tot nu toe gedacht. Nieuw internationaal onderzoek geleid door Nederlanders laat zien dat de biobouwers een..


Lees verder 31 maart 2016   8 jaar oud
Krokusjes volle bloei

Na de extreem vroege start van de voorlente door de warmste december ooit leek de afgelopen weken de ontwikkeling van de lente vrijwel stil te staan. Narcissen en krokusjes bloeien daardoor extreem lang. De voorsprong in de natuur..


Lees verder 20 maart 2016   8 jaar oud
Riet uit Westzaan dient als kustbescherming. Strand Bergen aan Zee

Staatsbosbeheer en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) starten een project om Noord-Hollands riet te gebruiken bij de bescherming van de Noord-Hollandse kust. Voordeel voor Staatsbosbeheer: het riet hoeft niet langer..


Lees verder 14 maart 2016   8 jaar oud
Veronica cymbalaria. Schijnklimopereprijs. Lokatie Balen-Stotert, België

Er zijn planten die door hun sterke gelijkenis met algemeen voorkomende verwante soorten gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Het zijn planten waarvoor je eerst het juiste zoekbeeld moet ontwikkelen. Een van die soorten is..


Lees verder 13 maart 2016   8 jaar oud

Archief