Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 111 van 197 - 1967 Resultaten

Bladaantasting met fytoftora op het aardappelras 'Parel'

Een team van Europese onderzoekers heeft in de afgelopen jaren de genetische variatie verspreiding van de veroorzaker van gevreesde aardappelziekte phytophthora in kaart gebracht. Dat gebeurde op een schaal die uniek is in de..


Lees verder 29 september 2016   8 jaar oud
Onderwaterbladen van Rivierfonteinkruid

Voor het Project Haringvliet volgen sportduikers van de Nederlandse Onderwatersport Bond en stichting Anemoon de flora en fauna gedurende de verzilting van het Haringvliet (Kierbesluit). Tijdens een aantal monitoringsduiken, die..


Lees verder 27 september 2016   8 jaar oud
Suzuki-fruitvlieg op prunus lauruscerus, Laurier 18-9-2016

De suzuki-fruitvlieg blijkt inmiddels op grote schaal vruchten in de natuur aan te tasten. De afgelopen zeer warme periode stimuleerde de verdere uitbreiding van deze schadelijke fruitvlieg. Doordat de vruchten van soorten als..


Lees verder 25 september 2016   8 jaar oud
Bolsters van beukennootjes in juni 2016

Er zijn volop beukennootjes. Het is voor het eerst sinds in ieder geval 1990 dat beuken vier jaar op rij beukennootjes dragen. Hoge temperaturen in de voorgaande zomer en herfst lijkt de aanmaak van bloemen voor het jaar erna te..


Lees verder 18 september 2016   8 jaar oud
Kamferalant (Dittrichia graveolens)

Kamferalant (Dittrichia graveolens), een recente nieuwkomer uit zuidelijker streken, gebruikt de snelweg om Nederland ‘’onopgemerkt’’ te koloniseren. Binnenkort staat de Kamferalant weer te bloeien langs het asfalt, maar je ziet..


Lees verder 15 september 2016   8 jaar oud
Kaart van het Amazonegebied met in lichte kleuren veel en in donkerpaars weinig dynamiek, dat wil zeggen: een klein herstelvermogen. De donkere gebieden (0.3) verkeren in een kwetsbare toestand.

De laatste decennia zijn door droogte en hitte in verschillende delen van de wereld bossen massaal afgestorven. Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van onderzoekers van Wageningen University heeft een manier..


Lees verder 6 september 2016   8 jaar oud
Liggende ganzerik

Nederland behoort op floristisch gebied tot de best onderzochte landen ter wereld. Maar zelfs Nederland kent streken waar maar weinig naar planten wordt gekeken. Deze streken staan te boek als “Witte gebieden”, omdat we geen goed..


Lees verder 1 september 2016   8 jaar oud
Dactylis glomerata, kropaar, cock's-foot

Hoeveel biodiversiteit komt voor in de natuurgebieden van het Europese Natura 2000-netwerk? Dit was, vrij vertaald, de vraag van de Europese Commissie aan een onderzoeksteam uit Nederland, Engeland en Italië onder leiding van..


Lees verder 31 augustus 2016   8 jaar oud
zandraket

Houtvorming is één van de meest fundamentele processen op aarde, maar we weten nog steeds niet welke genen ervoor zorgen dat de ene plant zich ontwikkelt tot een 100 meter grote woudreus, terwijl de andere soort nooit zal..


Lees verder 29 augustus 2016   8 jaar oud
Alsemambrosiaplanten in berm van weg in centrum van Wageningen

De hooikoortsplant en akkeronkruid alsemambrosia is sinds begin deze eeuw sterk toegenomen met hotspots in steden, natuur en agrarisch gebied. Uit een experiment met mechanische bestrijding in een akker blijkt dat het aantal zaden..


Lees verder 28 augustus 2016   8 jaar oud

Archief