Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 1 van 205 - 2046 Resultaten

Tulpen in Hortus Bulborum, Limmen

Wie kent het oer-Hollandse lied ‘Tulpen uit Amsterdam’ uit 1957 niet? Klik even op de link onderaan dit stukje en luister en kijk naar de originele video bij dit liedje van Herman Emmink. Dan heb je in een keer een beeld van hoe..


Lees verder 27 april 2025   1 dag oud
Behangersbij

Wegens groot succes gaat de waardplantenactie weer van start! Groene Lopers Overijssel en het programma Natuur voor Elkaar van de provincie Overijssel helpen Overijsselaars met het planten van inheemse, onbespoten waardplanten...


Lees verder 26 april 2025   2 dgn oud
Cardamine parviflora bloeiend

In een weiland in Noord-Brabant is onlangs een nieuwe soort veldkers voor Nederland ontdekt. Botanist Sipke Gonggrijp trof de plant op een bijzondere manier aan. Namelijk na het doorspitten van 30.000 foto’s op het internet. Het..


Lees verder 22 april 2025   6 dgn oud
Camellia in Hortus Overzee, Den Helder

Donkergroen blad en forse, vaak felgekleurde bloemen met een ring van meeldraden. De bloemen vallen in hun geheel af en vaak kom je ze elders in de tuin tegen, omdat kinderen de verleiding niet kunnen weerstaan zo'n prachtbloem..


Lees verder 20 april 2025   1 week oud
Zeeschildpad. (eenmalig exclusief wmr)

De resultaten van recent onderzoek laten zowel de kwetsbaarheid als de verrassende veerkracht van tropisch zeegras zien, ondanks de groeiende bedreigingen door klimaatverandering. Onder leiding van Fee Smulders van Wageningen..


Lees verder 16 april 2025   1 week oud
Massavegetatie van Reuzenberenklauw in het voorjaar

Reuzenberenklauw en Reuzenbalsemien zijn twee beruchte invasieve exoten die grote schade aanrichten aan biodiversiteit en maatschappij. Bestrijding wordt vaak pas in de zomermaanden ingezet. Terwijl er juist in het voorjaar veel..


Lees verder 15 april 2025   1 week oud
Elster Buitenwaarden

In de Elster Buitenwaarden werkten provincie Utrecht, Utrechts Landschap en Rijkswaterstaat de afgelopen jaren samen aan natuurherstel. Ecoloog Markus Feijen van Utrechts Landschap neemt ons mee in dit uiterwaardengebied vol..


Lees verder 15 april 2025   1 week oud
Lumentuin op campus van Wageningen University & Research met groeiplaats van gulden sleutelbloem op 10 april 2024 en 9 april 2025

Regen van betekenis blijft maar uit. Op steeds meer plaatsen wordt het effect zichtbaar in de natuur. Zeker als je foto’s, gemaakt met de GrowApp, van nu vergelijkt met precies een jaar geleden toen het jaar zeer nat begon. ..


Lees verder 13 april 2025   2 wkn oud
Ontluikend walnootblad

Misschien heb je vanmorgen een paar lekkere walnoten in je muesli gedaan, of bak je vanmiddag een mooie worteltaart versierd met walnoten. Leuk om te weten: er zijn veel meer walnootsoorten dan die smakelijke soort die je bij de..


Lees verder 13 april 2025   2 wkn oud

De kleine keverorchis is een zeldzame orchidee die alleen nog voorkomt op de Waddeneilanden. Het is een van de vroegst bloeiende orchideeën van Nederland, en hij staat in dennenbossen met nauwelijks begroeiing. In Europa zijn geen..


Lees verder 12 april 2025   2 wkn oud

Archief