Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 9 van 82 - 816 Resultaten

Afgelopen zondag was het prachtig fietsweer. Door geruchten over het verschijnen van vele boletensoorten besloten we een flinke fietstocht te maken naar in mijn ogen kansrijke locaties. De tocht naar een laan in Alkmaar eerder..


Lees verder 17 augustus 2023   1 jaar oud

De zomerstorm Poly heeft een maand geleden in diverse regio’s van ons land behoorlijk huis gehouden. De gevolgen hiervan zijn nu nog overal zichtbaar. De bosgrond is op veel plaatsen nog steeds bedekt met takken en bladeren. Waar..


Lees verder 9 augustus 2023   1 jaar oud

Wil je paddenstoelen in Nederland beter leren kennen en op naam brengen? Dan ben je bij de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV) aan het juiste adres. Samen met FLORON organiseren we vanaf 1 september 2023 de eerste online..


Lees verder 2 augustus 2023   1 jaar oud

Het aantal paddenstoelen begint na de regen van de afgelopen dagen eindelijk wat toe te nemen. Na een zoektocht in een park ten noorden van Alkmaar werd een tiental mooie Gele aderhertenzwammen aangetroffen. Ze groeiden op een..


Lees verder 27 juli 2023   1 jaar oud

Nederland is een bijzonder paddenstoeltje rijker. De soort die de naam Mycena amoena kreeg, werd enkele weken geleden gepubliceerd in Sydowia 75, in Fungal Systematics and Evolution: FUSE 9. Op basis van de verspreidingsgegevens..


Lees verder 19 juli 2023   1 jaar oud
Dikrandtonderzwam

Een warme droge periode is bij uitstek geschikt om eens naar meerjarige houtzwammen uit te kijken. Na in een bos enkele uren vruchteloos naar paddenstoelen gezocht te hebben, kwam iemand op het idee de houten beschoeiingen van..


Lees verder 13 juli 2023   1 jaar oud
Veemosgrauwkop - primair

Het is je misschien weleens opgevallen bij een bezoek aan een veenmosrijk gebied: bleke plekken in de overigens groene tapijten veenmos. Dit zijn plekken waar het veenmos afsterft. Goede kans dat dit veroorzaakt wordt door de..


Lees verder 10 juli 2023   1 jaar oud

Door het warme en droge weer valt het niet mee om een interessante paddenstoel te vinden voor een natuurbericht. Gelukkig zijn er mensen die ondanks het droge en zonnige weer toch naar paddenstoelen kijken. Zo ook Crick Schuit. Al..


Lees verder 25 juni 2023   1 jaar oud
Verblekende russula

Onder de huidige warme en zonnige weersomstandigheden heb je maar weinig kans op paddenstoelen. Toch loont het de moeite om ook nu naar paddenstoelen te kijken. Er zijn namelijk ook soorten die zich niets aantrekken van een..


Lees verder 17 juni 2023   1 jaar oud

Ineens waren ze er weer: Kastanje-inktzwammen. Dit voorjaar kwamen ze wel wat later tevoorschijn dan we gewend waren, maar dat gold voor veel paddenstoelen. Dit jaar troffen we deze soort niet zozeer op houtsnippers maar meer op..


Lees verder 7 juni 2023   1 jaar oud

Archief