Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 81 van 82 - 815 Resultaten

Rhizopogon luteolus
Okerkleurige vezeltruffel
N. Dam

Onlangs werd in de omgeving van Zutphen (Gld) de rosse doolhoftruffel gevonden door de plaatselijke KNNV-paddenstoelenwerkgroep. Deze truffel is de afgelopen jaren maar twee keer elders in ons land aangetroffen. Op grond van zijn..


Lees verder 28 augustus 2009   15 jaar oud
Inktviszwam
Clathrus archeri
H.A.Huijser

Ook onder de paddenstoelen kennen we exoten: soorten die bewust of onbewust zijn ingevoerd in Nederland. Veel van hen behoren tot de stinkzwammen. Sommigen worden maar een enkele keer gezien; anderen vestigen zich permanent. Meld..


Lees verder 21 augustus 2009   15 jaar oud
Parelamaniet
Amanita rubescens
Nico Dam

Paddenstoelen worden meestal geassocieerd met de herfst. Maar zolang het niet vriest, en niet al te droog is kun je eigenlijk het hele jaar door paddenstoelen vinden. Eén van de soorten die het eerst verschijnt zodra een droge..


Lees verder 14 augustus 2009   15 jaar oud
Vroeg eekhoorntjesbrood
Boletus reticulatus
M.W.Boomsluiter

Midden in de zomer, nog voordat de meeste bermen gemaaid worden, verschijnen er grote bruine paddenstoelen die half tussen het gras verscholen zichtbaar zijn. Het gaat hierbij om het vroeg eekhoorntjesbrood. Deze paddenstoel is..


Lees verder 7 augustus 2009   15 jaar oud
Reuzenbovist
Langermannia gigantea
Marian Jagers

Als je in het voorbijgaan ergens in de berm of een weiland een witte bal ziet liggen. Kijk dan even goed of het misschien niet toch een paddenstoel is. De omstandigheden zijn namelijk gunstig voor de groei van reuzenbovisten...


Lees verder 31 juli 2009   15 jaar oud

Hoewel de afgelopen weken meer dan genoeg regen is gevallen, zijn er nu, midden in de zomer, nog maar weinig paddenstoelen te zien. Maar regen of geen regen, houtzwammen beginnen dan altijd voorzichtig tevoorschijn te komen...


Lees verder 25 juli 2009   15 jaar oud
Bladhoopchampignon
Agaricus rufotegulis
M.W.Boomsluiter

Snipper-, blad- en composthopen blijven bijzondere plaatsen om paddenstoelen te zoeken. Onlangs is een champignon aangetroffen die slechts twee maal eerder in Nederland gevonden werd, de bladhoopchampignon...


Lees verder 19 juli 2009   15 jaar oud
Exobasidium vaccinii
Vossebesbladgast
M.W.Boomsluiter

Deze week, op het hoogtepunt van het bosbessenseizoen, overwinnen veel mensen hun angst om tekenbeten op te lopen en gaan bosbessen plukken. Ze lopen daarbij kans de paddestoel vossebesbladgast tegen te komen. ..


Lees verder 14 juli 2009   15 jaar oud
Marasmius oreades
Weidekringzwam
PPO Wageningen

Gedurende de zomermaanden verschijnen er in gazons en sportvelden regelmatig donkergroene cirkels waar het gras beter groeit. Binnen deze cirkels groeit het gras minder goed of sterft zelfs tijdelijk af. Bij het groter worden van..


Lees verder 5 juli 2009   15 jaar oud
Breedsporig mosschijfje
Octospora roxheimii
Gerben Winkel

Natuurontwikkeling heeft de laatste jaren veel in het nieuws gestaan door het op deze plaatsen opduiken van verdwenen gewaande planten. Veel minder bekend is dat natuurontwikkeling ook zeldzame paddenstoelen zoals het breedsporig..


Lees verder 26 juni 2009   15 jaar oud

Archief