Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 79 van 82 - 816 Resultaten

Lion oak table
Steve Baker

Sneeuw en vorst vormen niet de beste omstandigheden voor paddenstoelen; de meeste exemplaren zijn nu dan ook verdwenen. Binnenshuis kunnen we echter nog genieten van het werk van de Biefstukzwam. Deze paddenstoel tast eikenhout..


Lees verder 7 januari 2010   14 jaar oud
Rupsendoder

Een extract uit de wilde paddenstoel Cordyceps sinensis is veelbelovend in de strijd tegen kanker, zegt Dr. Cornelia de Moor van de Universiteit van Nottingham, die een nieuwe studie uitvoerde naar deze paddenstoel. In Nederland..


Lees verder 5 januari 2010   14 jaar oud
roodporiehoutzwam

Wie denkt dat het helemaal afgelopen is met de paddenstoelen na de vorst van de afgelopen dagen, kan bedrogen uitkomen. Sommige soorten zijn in staat hun eigen antivries aan te maken en zo een barre tijd te overleven. ..


Lees verder 19 december 2009   15 jaar oud
Reuzenzwam
Meripulus giganteus
J.A.Stalpers

Als er zonder enige waarschuwing een boom omvalt, willen we graag weten wat de oorzaak is. Dit voorjaar ging er een schijnbaar gezonde, hondervijftig jaar oude beuk tegen de vlakte. Uit nader onderzoek bleek dat een Reuzenzwam de..


Lees verder 10 december 2009   15 jaar oud
Cortinarius terpsichores
N.J.Dam

Met bomen beplante wegbermen vormen vaak rijke vindplaatsen van bijzondere paddenstoelen. Vooral voedselarme wegbermen doen het goed. En die zijn nog verkeersveilig en beheervriendelijk ook: omdat de vegetatie er laag blijft is er..


Lees verder 2 december 2009   15 jaar oud
Denneslijmkop
Hygrophorus hypothejus
M.W.Boomsluiter

Een zeer zachte november zorgt dit jaar voor een vruchtbaarder paddenstoelenseizoen dan verwacht. Uit onderzoek is bekend dat het paddenstoelenseizoen in het buitenland verschuift onder invloed van klimaatverandering. Welke..


Lees verder 29 november 2009   15 jaar oud
vliegenzwam_onderwijsgek_GNUF

Door de relatief hoge temperaturen in de eerste helft van november zijn er momenteel nog uitzonderlijk veel paddenstoelen in de natuur te bewonderen. Meestal zijn eind oktober de meeste paddenstoelen weer verdwenen, maar door de..


Lees verder 24 november 2009   15 jaar oud

Wasplaten behoren tot de orchideeën onder de paddenstoelen en zijn juist nu, in het late najaar, op schrale weilanden en oude zeedijken te vinden. Door het zachte weer van deze november zijn er extra veel en kunnen we extra lang..


Lees verder 20 november 2009   15 jaar oud
uienveld GNU Free Documentation License

Nederlandse landbouwgronden bevatten behoorlijk veel en actieve mycorrhiza’s; schimmelsoorten die planten kunnen helpen bij het opnemen van voedsel uit de bodem. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Guillermo Galván (Uruguay) op 23..


Lees verder 19 november 2009   15 jaar oud
Xylaria longipes
Esdoornhoutknotszwam
N.J.Dam

Paddenstoelen groeien vaak in groepen. Gezellig!? Soms. Maar soms blijken ze elkaar in hun substraat het leven behoorlijk zuur te maken...


Lees verder 13 november 2009   15 jaar oud

Archief