Paddenstoel veelbelovend in strijd tegen kanker
Nederlandse Mycologische VerenigingBericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op dinsdag 5 januari 2010
Een extract uit de wilde paddenstoel Cordyceps sinensis is veelbelovend in de strijd tegen kanker, zegt Dr. Cornelia de Moor van de Universiteit van Nottingham, die een nieuwe studie uitvoerde naar deze paddenstoel. In Nederland komt een nauw verwante soort voor.
Het gebeurt wel vaker dat stoffen uit een wilde plant geneeskrachtig blijken te zijn. Vaak zijn dit planten die al eeuwenlang door de inheemse bevolking worden gebruikt. Met paddenstoelen gebeurt dat vrijwel nooit. In dit geval gaat het om een parasitaire paddenstoel uit Tibet die op de poppen van motten leeft.
Rupsendoder
De rups - van het geslacht Thitarodes - raakt besmet door de paddenstoel. Waarschijnlijk gebeurt dit door het eten van met sporen besmette planten. De rups verpopt zich in de grond. De paddenstoel groeit door de geïnfecteerde pop heen, doodt deze en vormt uiteindelijk een vruchtlichaam boven de grond waarna het zijn sporen verspreidt.
In Tibet en omliggende landen worden de door de lokale bevolking verzamelde vruchtlichamen al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt tegen een groot aantal kwalen. Het zijn de stoffen uit het vruchtlichaam van de paddenstoel die hopelijk hun belofte kunnen waarmaken in de strijd tegen kanker.
Cordyceps sinensis groeit op de boomloze alpine hoogvlakte van Tibet en wordt daar in de Tibetaanse lente in grote hoeveelheden verzameld. Door de hoge prijzen die plaatselijk betaald worden aan verzamelaars, is het maar de vraag hoelang de paddenstoel nog in deze hoeveelheden gevonden kan worden. De paddenstoel is echter ook uitstekend op een kunstmatige voedingsbodem te kweken.
Zwarte truffelknotszwam
Cordyceps is een geslacht van parasitaire paddenstoelen die op insecten, spinnen en truffels groeien. Een nauwe verwant van Cordyceps sinensis is de Rupsendoder (Cordyceps militaris) die in Nederland op de poppen van nachtvlinders groeit. In de herfst is deze paddenstoel door oplettende wandelaars te vinden. Het knaloranje vruchtlichaam is weliswaar klein, maar wel opvallend. Vrijwel altijd wordt ze alleenstaand gevonden. Het is dus niet mogelijk de paddenstoel in grote hoeveelheden te verzamelen. Op een Koreaanse studie na, is er weinig onderzoek gedaan naar mogelijke geneeskrachtige werking van deze ook in Nederland voorkomende soort. De Zwarte truffelknotszwam (Cordyceps ophioglossoides) - die op truffels parasiteert - heeft vergelijkbare vruchtlichamen als de Rupsendoder en Cordyceps sinensis. Van deze vruchtlichamen is nog niet bekend of ze enige geneeskrachtige werking hebben.
Tekst en foto's: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging