Hazelaar
Corylus avellana
De Hazelaar kan in de loop van januari al in bloei staan. In Nederland komt nog een tweede hazelaarsoort voor die op de hazelaar lijkt: de boomhazelaar. Onder aan deze pagina staat beschreven hoe deze soorten van elkaar te onderscheiden zijn.
Bij de hazelaar zitten de mannelijke en vrouwelijke bloemen aan de zelfde plant: de plant is eenhuizig. De mannelijke katjes zitten aan de struik, vóórdat het blad aan de struik komt. De vrouwelijke bloemen zitten aan de uiteinden van de takken. De bloemen ontwikkelen zich na de bevruchting tot een met een groene bast omhulde noot. De omhullende bast is een vruchthuls, die uit twee gescheiden bladen bestaat. De noot is aan de bovenzijde omgeven door een bolster. Naarmate de noot rijper wordt, verkleurt de bast van de noot naar geeloranje. In een koele en vochtige zomer produceert de boom meer hazelnoten dan in een droge, warme zomer.
Voor de Natuurkalender nemen we waar:
- Bloei
- Bladontplooiing
- Vruchten rijp
- Herfsttint 50% / 100%
- Einde bladval
Gelijkende soorten
Een groot aantal hazelaars in parken en tuinen is bastaard van Corylus avellana en Corylus Maxima (Lambertusnoot). Kies voor je waarnemingen, indien enigszins mogelijk, in het wild groeiende exemplaren.
Boomhazelaar
De Boomhazelaar (Corylus colurna) is de tweede echte hazelaarsoort die in Nederland voorkomt. Onderscheid is makkelijk te maken aan de hand van de habitus en door op de vruchten te letten.
Habitus
De boomhazelaar is kegelvormig, en kan tot een echte boom uitgroeien. De hazelaar groeit meestal in de vorm van een bol.
Vruchten
De vruchtomhulsels van de Boomhazelaar hebben lange slippen, terwijl die van de Hazelaar een bladvormig omhulsel hebben.