Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 1 van 72 - 717 Resultaten

Begin vruchtvorming witte paardenkastanje op 10 mei 2024 in Wageningen

Bloei en bladontplooiing begonnen gemiddeld een maand eerder dan wat vijftig jaar geleden normaal was. Niet eerder begon het voorjaar zo vroeg door de recordhoge temperaturen. In april dreigde massale vorstschade. Een nieuw..


Lees verder 12 mei 2024   6 mnd oud
Berk komt al in bloei op 16 maart 2024

De uitzonderlijk hoge temperatuur in februari en maart zorgt voor een zeer vroege bloei van de berk. De eerste berken zijn al in bloei gezien. Met de verwachte aanhoudend zeer hoge temperatuur zou de berkenpollenconcentratie in de..


Lees verder 17 maart 2024   8 mnd oud
Berk bladontwikkeling met GrowApp vastgelegd

Het voorjaar van 2024 begint extreem vroeg. Om de ontwikkeling van dit bijzondere voorjaar goed in beeld vast te leggen organiseren Wageningen University en Stichting GLOBE Nederland de GrowApp timelapsecompetitie. De persoon die..


Lees verder 10 maart 2024   8 mnd oud
Vrouwtjesteek met natuurlijke achtergrond

Februari was recordwarm. Door de hoge temperaturen zijn ook teken actief geworden. Van de mensen die wekelijks via Tekenradar.nl doorgeven of ze een tekenbeet hebben opgelopen, liep 2 tot 3 procent een tekenbeet op. Er zijn ook al..


Lees verder 1 maart 2024   8 mnd oud
Gele kornoelje

Gewoon speenkruid, gele kornoelje, gewoon sneeuwklokje, krokus. Ze bloeien al volop. In vergelijking met 50 jaar geleden begint de bloei gemiddeld een maand eerder. Ook de elzen zijn de afgelopen dagen op grote schaal in bloei..


Lees verder 11 februari 2024   9 mnd oud
Paddentrek gewone pad

Een nieuwe studie laat zien dat de gewone pad in warme winters sneller door zijn energiereserves heen is. Hoge temperaturen in de winter maken padden ook kwetsbaarder voor plotseling invallende vorst. De steeds warmere winters..


Lees verder 5 februari 2024   9 mnd oud
Moseik campus Wageningen University & Research op 31-10-2017 en 28-10-2023

Door de zeer warme september en oktober en het uitblijven van nachtvorst is de timing van bladverkleuring en bladval sterk vertraagd. In vergelijking met zestig jaar geleden, is de herfst gemiddeld twee tot drie weken later. En..


Lees verder 30 oktober 2023   1 jaar oud
Herfstkleuring en bladval van een zomereik in de Lumentuin in Wageningen

De septembertemperatuur is voor veel boomsoorten bepalend voor hoe vroeg of laat de herfstkleuring begint. Maar welke invloed heeft het bijzondere weer eerder dit jaar gehad? Help het verloop van bladverkleuring deze herfst vast..


Lees verder 8 september 2023   1 jaar oud
Grote vossenstaart in bloei

Voor mensen met een graspollenallergie breekt een zware periode aan. Tussen 24 mei en begin juli worden de hoogste graspollenconcentraties verwacht. Door het warme en vooral zeer vochtige weer tot nu toe staan de grassen er goed..


Lees verder 18 mei 2023   1 jaar oud
Appel volle bloei

Zo’n anderhalve week loopt de natuur momenteel voor op het gemiddelde van 50 jaar geleden. Dat zal veel mensen verbazen omdat de temperatuur in april ‘tegenviel’. De voorsprong in de natuur is ten opzichte van de situatie eind..


Lees verder 2 mei 2023   1 jaar oud