Grote slijkhaft - primair

Week van de eendagsvlieg: grote slijkhaft

EIS Kenniscentrum Insecten, SoortenNL
7-SEP-2024 - Het is deze week de week van de eendagsvlieg. Dat betekent elke dag een nieuwe eendagsvlieg! Vandaag de grote slijkhaft. In deze serie behandelen we zeven soorten haften, ter ere van de onlangs verschenen entomologische tabel ‘Haften van de Benelux’ waarmee je de 83 soorten op naam kunt brengen.

In het eerste bericht in deze serie werd uitgelegd wat eendagsvliegen of haften zijn. In eerdere berichten stonden de gewone tweevleugel, het schoraas, de gele driestaart, de gewapende eendagsvlieg en de goudvleugel centraal, vandaag is de grote slijkhaft aan de beurt.

De grote slijkhaft leeft nog geen dag, maar slechts een paar uur

Slijkhaften zijn wat atypisch binnen de haften. Ze zijn erg klein, hebben hun vleugels in rust horizontaal en leven maar zo kort dat de naam 'eendagsvlieg' ze eigenlijk ook niet past. Hun voortplantingsstadium duurt echt maar een paar uur voordat ze massaal het loodje leggen. Vandaar dat de Engelse vissersnaam voor deze beestjes ook 'angler’s curse' is. Grote haften worden namelijk door vliegvissers gebruikt om hun aas mee na te maken, maar als de slijkhaften massaal vliegen, dan zouden de vissen geen interesse meer hebben in het aas van de vissers, omdat er al een feestmaal voor handen is. De tijd van vliegen is soortspecifiek. Er zijn twee ochtendslijkhaften, die je alleen rond zonsopkomst kunt vinden. De grote slijkhaft en de gewone slijkhaft vliegen rond zonsondergang, en komen dan ook op lichtbronnen af. De grote slijkhaft is relatief groot, maar nog steeds heel klein, en is goed te herkennen aan de tekening op het achterlijf.

Meer informatie

Iedere week staat een plant, dier of schimmel centraal in de Week van … Het is een initiatief van SoortenNL, hét kennisnetwerk voor wilde planten en dieren van Nederland. Een netwerk van organisaties die toegepast onderzoek doen en natuurgegevens verzamelen met hulp van duizenden vrijwilligers voor de bescherming van soorten en hun leefgebieden. Met die gegevens ontwikkelen we kennis over de staat van de natuur en verbeteren we beheer, beleid en betrokkenheid.

Tekst en foto’s: Daan Drukker, EIS Kenniscentrum insecten en SoortenNL