In het eerste deel werd uitgelegd wat eendagsvliegen of haften zijn en stond de gewone tweevleugel centraal. Vandaag is het de beurt aan schoraas.
Schoraas is de officiële naam, maar veel bekender is de naam 'zomersneeuw'. Het is dat er al een korstmos is dat ook zomersneeuw heet, want anders was het een perfecte naam geweest. Alleen op warme zomeravonden leiden deze haften hun korte bestaan als gevleugeld insect. Massaal komen ze de grote rivieren uit, een uur na zonsondergang. Ze worden door lichtbronnen aangetrokken en de witte dieren veroorzaken dan rond lantaarnpalen een heuse 'zomersneeuwstorm'.
Tussen 1937 en 1991 was deze soort volledig uit Nederland verdwenen, door de vervuiling in de grote rivieren. Gelukkig zijn de wolken zomersneeuw tegenwoordig weer te zien langs de Rijn en haar zijtakken. De vrouwtjes kunnen flinke afstanden afleggen in die ene nacht die ze leven, en komen daarbij soms zelfs ver van de rivier nog in nachtvlindervallen terecht.
Meer informatie
- Veel meer informatie is te vinden in de entomologische tabel ‘Haften van de Benelux’.
Iedere week staat een plant, dier of schimmel centraal in de Week van … Het is een initiatief van SoortenNL, hét kennisnetwerk voor wilde planten en dieren van Nederland. Een netwerk van organisaties die toegepast onderzoek doen en natuurgegevens verzamelen met hulp van duizenden vrijwilligers voor de bescherming van soorten en hun leefgebieden. Met die gegevens ontwikkelen we kennis over de staat van de natuur en verbeteren we beheer, beleid en betrokkenheid. |
Tekst en foto’s: Daan Drukker, EIS Kenniscentrum insecten en SoortenNL