De otter is terug en ander positief natuurnieuws uit 2021
Atlas Leefomgeving, Atlas Natuurlijk KapitaalDe otter is terug!
2021 was het jaar van de otter. De verspreiding van de otter is met 13 procent per jaar toegenomen tussen 2013 en 2019. Dit blijkt uit het NEM Verspreidingsonderzoek Otter onder coördinatie van de Zoogdiervereniging.
Overijssel en Friesland zijn de provincies waar je de meeste sporen van otters aantreft. Andere provincies met veel sporen van otters zijn Flevoland, Drenthe en delen van Gelderland en Zuid-Holland.
Waar de otter zich vestigt, is dit dé kroon op het werk van het herstel van onze typische natte natuur. Bovendien is de otter met zijn stevige opmars in Nederland een internationaal voorbeeld voor herintroductie van soorten in dichtbevolkte landen. CaLutra, de werkgroep voor bevers en otters van de Zoogdiervereniging, heeft 2021 uitgeroepen tot ‘Jaar van de Otter’.
Sinds ik op het Schotse eiland Islay een paar spelende en vissende otters van heel dichtbij heb gezien, behoren ze tot m’n favoriete dieren. Islay is bekend om zijn whisky, maar voor mij is de otter de hoofdattractie van het eiland!
Ik dacht al dat ik steeds naar Schotland moest afreizen om otters te zien. Dat is geen straf trouwens, want dit land van heuvels en lochs verveelt nooit. Maar nu blijkt de otter dus al weer een tijdje helemaal terug te zijn in Nederland. Proost op de otter! Met whisky uit Islay…
Scholekster broedt steeds vaker in de stad
Het gaat slecht met veel soorten weidevogels. Door de geringe broedsuccessen nemen veel soorten sterk in aantal af. Opvallend bij de scholekster is dat die zich steeds vaker in stedelijke gebieden laat zien, en daar ook broedt op daken met grint.
Dit is niet iets van het laatste jaar, want al sinds de jaren zeventig is bekend dat scholeksters broeden op grintdaken in de stad. Dat is goed nieuws, omdat de scholekster zich aanpast aan veranderende omstandigheden.
Ik heb zelf ook een huis met een grintdak, maar tot nu toe heb ik daar geen scholeksters aangetroffen. Maar als ze verschijnen, kijk ik op Scholeksterophetdak.nl van de Stichting Onderzoek Scholekster. Daar ontdek ik wat ik zelf kan doen om familie Scholekster te helpen. De jonge scholeksters schijnen namelijk nogal vaak van het dak te kieperen of in de regenpijp te verdwijnen.
Toegegeven, dit nieuws is niet alleen maar positief. Maar wel een lichtpuntje voor de verdwijnende weidevogels. Ze zijn van harte welkom op onze stadsdaken!
Staartblauwtje tien jaar in ons land, dus nieuwe standvlinder
Vaak gaat natuurnieuws over bedreigde of verdwijnende diersoorten. Maar gelukkig komt er soms ook één bij! Het staartblauwtje is een nieuwe vlindersoort voor ons land, een standvlinder. Dit goede nieuws bracht de Vlinderstichting op 11 november 2021.
Tot tien jaar geleden stond het staartblauwtje te boek als een dwaalgast die maar zo’n tienmaal verspreid over het land was waargenomen. De laatste vondst was in 1933. Na maar liefst 78 jaar, in 2011, verscheen er weer een in Zuid-Limburg. Inmiddels is het staartblauwtje tien jaar onafgebroken in ons land. Het staartblauwtje voelt zich op veel plekken thuis, zolang er maar veel (bij voorkeur rode) klaver groeit.
Geen vuurwerk, wel sterretjes
Ook zonder ‘echt’ vuurwerk valt er in december van alles in de lucht te zien. Meteoren bijvoorbeeld. Als het niet al te bewolkt is, zie je op Eerste Kerstdag de vallende sterren ‘Comae Beriniciden’. Je moet wel goed opletten en snel je wens doen, want er vallen er maar een paar per uur na 10 uur ’s avonds…
Wil je ondanks het vuurwerkverbod toch sterretjes zien? Kijk op de kaart Hemelhelderheid op de Atlas Leefomgeving waar in Nederland dat het beste kan. En als je denkt: welke ster schijnt daar zo fel? Check dan deze website over de sterrenhemel in december.
De Atlas Leefomgeving wenst je een mooie kerst en nog veel meer goed natuurnieuws in 2022!
Meer lezen?
- De otter gaat het 'Jaar van de otter' in als levensvatbare populatie (Nature Today, januari 2021
- De scholekster broeit steeds vaker in de stad (Natuur-nieuws)
- Staartblauwtje tien jaar in ons land, dus nieuwe standvlinder (Nature Today, november 2021)
Tekst: Mirjam Kroeze, Atlas Leefomgeving
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Pixabay; Arthur van Dijk, Saxifraga
Kaart: Atlas Leefomgeving