Zomersneeuw is er weer
ARK Rewilding NederlandDe afgelopen avonden werd op steeds meer plekken langs Waal en Nederrijn zomersneeuw gezien. Het gaat dan om een eendagsvlieg die in het Nederlands schoraas heet. Sommige media spreken in jaren met veel van deze eendagsvliegen over een invasie of zelfs van een insectenplaag, maar het gaat hier om een fenomeen dat thuishoort langs onze grote rivieren: zomersneeuw.
Bron: Ruben Smit, Levende Rivier
De veroorzaker is Ephoron virgo, een eendagsvlieg of haft die in 1991 terugkeerde naar Nederland. De eendagsvlieg verdween in de jaren dertig als gevolg van watervervuiling. Dankzij het schonere rivierwater kunnen we sinds augustus 1991 weer massaal eendagsvliegen zien vliegen langs de grote rivieren, zo massaal dat het soms lijkt of het sneeuwt, vandaar de bijnaam zomersneeuw.
Dat gebeurt niet ieder jaar. Tussen 1992 en 2007 was het jaarlijks raak, maar daarna leek deze eendagsvlieg weer verdwenen. In 2012 werden in Nederland waarnemingen van enkele honderden exemplaren ingevoerd op waarneming.nl. In 2015 waren het er vele duizenden en ook dit jaar zijn er al duizenden ingevoerd op waarneming.nl. Het lijkt er dus op dat we voor het tweede jaar op rij een bijzonder zomersneeuwjaar meemaken.
De eendagsvliegen komen nu uit het water om een partner te zoeken, te paren en vervolgens eitjes af te zetten in de rivier. Daarna zullen de eendagsvliegen na een kort leven in de vrije lucht sterven.
Deze eendagsvlieg laat zien dat riviernatuur in staat is om zich te herstellen als de basis goed is. In dit geval profiteerde de soort van het schonere rivierwater. Net als een ander icoon van de grote rivieren, de rivierrombout. De rivierrombout is een libel die helemaal terug is nadat die aan het begin van de vorige eeuw in Nederland verdween.
De eendagsvliegen vliegen vaak maar enkele avonden, dus wie ze wil zien moet de komende avonden op pad. De oevers van de Waal en Nederrijn zijn goede plekken, neem een lamp mee om ze goed te kunnen zien, want ze vliegen pas na zonsondergang. Ook worden ze aangetrokken door licht waardoor de Rijnkade in Arnhem en de Nijmeegse Waalkade goede plekken zijn om dit fenomeen te zien.
Tekst: Twan Teunissen, ARK Natuurontwikkeling
Foto's: Twan Teunissen, ARK Natuurontwikkeling
Video: Ruben Smit, Levende Rivier