Invasie van eendenmosselen op Texelse strand

Ecomare
23-MEI-2014 - Miljoenen lagen er op het Texelse strand, weggekropen onder de bossen knotswier waaraan ze zich hadden vastgehecht. De in Nederland zeldzame geplooide eendenmosselen spoelden afgelopen week massaal aan op het eiland. Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen ontdekte ze en maakte er mooie foto’s en een filmpje van.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Miljoenen lagen er op het Texelse strand, weggekropen onder de bossen knotswier waaraan ze zich hadden vastgehecht. De in Nederland zeldzame geplooide eendenmosselen spoelden afgelopen week massaal aan op het eiland. Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen ontdekte ze en maakte er mooie foto’s en een filmpje van.

Drijvende oceaanreizigers
Geplooide eendenmosselen leven in de warmere delen van de oceanen en in de Middellandse Zee. Als ze uit het ei komen, hechten de piepkleine eendenmosseltjes zich vast aan allerlei materialen, zoals in dit geval knotswier. Maar ook op plastic lukt het prima.

Eendenmosselen (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Zodra hij volwassen is, maakt de geplooide eendenmossel zich los van de ondergrond en bouwt een drijfblaas. Hangend onder zijn eigen drijvende, zelfgemaakte ‘boei’, reist hij de zeeën over. Geen enkele andere eendenmossel doet dat.

Transparant
Eendenmosselen zijn familie van krabben, kreeften en zeepokken. Ze zoeken voedsel door met waaierhandjes plankton uit het water te filteren. Het zijn net kleine harkjes. Omdat geplooide eendenmosselen doorzichtig zijn, kan je goed zien hoe ze hun waaierhandjes naar binnen halen.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Eendenmossel zoekt voedsel door met waaierhandje plankton uit het water te filteren (film: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Meer weten?
In onze encyclopedie kun je meer lezen over ‘gewone’ eendenmosselen.

Tekst: Ecomare
Foto en film: Foto Fitis, Sytske Dijksen