Voorjaarsuilen stropen
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 5 april 2010
Nu, in het voorjaar, zijn nachtvlinders actief. Sommigen hebben als vlinder geen voedsel nodig, maar andere soorten wel. Omdat nog maar weinig planten bloeien, kun je deze vlinders nu lokken met een andere zoetigheid.
Het lokken van vlinders met behulp van zoetstoffen noemen we smeren of stropen. Als je tegen de schemering plekken van ongeveer 10x10 centimeter insmeert met stroop, dan kun je vanaf een kwartier later een vlinder erop verwachten. De beste nachten hiervoor zijn niet te koud, het liefst wat vochtig en met weinig wind. Op dit moment zijn de voorjaarsuilen volop actief. Zo kun je de dubbelstipvoorjaarsuil op je stroopplekken vinden. Deze soort is zeer gemakkelijk te herkennen aan de dubbele zwarte stippen op de vleugel, waaraan hij dan ook zijn naam te danken heeft. Andere voorjaarsuilen die op het smeer afkomen, zijn nunvlinder en variabele voorjaarsuil. Het is overigens de moeite waard om ook een nacht later nog even de smeerplekken af te gaan. Onlangs hebben we gesmeerd in een Brabants bos en de volgende avond hadden we meer vlinders dan op de avond dat we de plekken hadden ingesmeerd.
Het recept
Er zijn vele tientallen strooprecepten in omloop. Bijna iedere nachtvlinderaar heeft zijn eigen favoriete recept. De belangrijkste ingrediënten zijn altijd: suiker of fruit en alcohol. De alcohol verspreidt de geur van de zoetigheid beter. Hier een ‘basisrecept’: suikerstroop (1 pot), extra suiker, bier, wijn en/of vruchtenlikeur (een flinke scheut of zoveel als nodig is voor de juiste substantie). Meng de ingrediënten zo door elkaar dat er een goed smeerbaar, plakkerig mengsel ontstaat. Laat het mengsel enkele dagen staan om gisting te bevorderen. Andere ingrediënten die veel gebruikt worden: allerlei soorten overrijp fruit (vooral bananen), appel- of perenstroop, rum en allerlei exclusieve bieren en alcoholische dranken. Welk recept het beste is? Hierover verschillen de meningen. Experimenteren is de beste manier om erachter te komen.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting