'Breda Stad in een Park' wil meer groen in de stad

Provincie Noord-Brabant
19-APR-2025 - Stichting Breda Stad in een Park zorgt ervoor dat verschillende groene bewonersinitiatieven in de stad samen een community vormen. In samenwerking met de gemeente zorgen bewoners voor meer groen in Breda. Dat is niet alleen goed voor mensen en dieren, maar ook voor klimaatadaptatie.

Voordelen van stedelijk groen

Meer stedelijk groen heeft veel voordelen: meer bewegen en meer contact met anderen maakt inwoners gezond en gelukkig. Bovendien gaan bomen en planten hitte en droogte tegen en kunnen hoosbuien beter opgevangen worden. Joyce Vanderfeesten is bestuurslid van Stichting Breda Stad in een Park, ecologisch tuinontwerper en moestuincoach voor basisscholen. Fietsend door Breda ziet zij overal kansen voor een groenere stad. “Stad in een Park betekent voor ons dat we samen de natuur in het stedelijk gebied meer waarderen”, legt Joyce uit. “Natuur in de stad is een compleet ander biotoop dan een bos of een strand.” Een park suggereert dat het allemaal aangelegd en aangeharkt is, maar dat is niet altijd het geval. “We willen als stichting inheemse flora en fauna en de wildernis omarmen in de stad, en mensen meer bewust maken van alles wat direct naast de voordeur leeft.”

Wijkdeals kleuren Breda groen

Het doel van de stichting is om verschillende groene initiatieven met elkaar te verbinden. “Er was al van alles gaande in de stad”, aldus Joyce. “Veel inwoners hadden wijkdeals met de gemeente: afspraken om stukjes gemeentegrond te adopteren. Een van de oudste initiatieven is de Warmoezerij in Breda. Een moestuin op Landgoed Wolfslaar, gerund door vrijwilligers. Er zijn ook kleinere wijkdeals, zo heb ik zelf een buurttuintje met een aantal mensen uit de straat. We hebben van een stukje braakliggend terrein een weelderige tuin gemaakt.” Een ander voorbeeld is Plukroute Princenhage, een wandelroute met eetbare planten. Meer dan vijftig vrijwilligers onderhouden de route. Maar ook hele kleine acties kunnen via een wijkdeal worden aangevraagd, zoals het onderhouden van een boomspiegel. “Het is heel laagdrempelig.”

Samenwerking

Ook kleine acties kunnen via een wijkdeal worden aangevraagd, zoals het onderhouden van een boomspiegelEen kwartiermaker van de gemeente heeft een start gemaakt met het bijeenbrengen van een community van mensen die willen vergroenen. Samen hebben zij een groeidocument opgesteld. Daaruit is de Stichting Breda Stad in een Park opgericht.

De gemeente Breda heeft haar groene ambities verwoord in een speciaal Groenkompas . “De gemeente en de stichting hebben goed contact over hoe we elkaar kunnen versterken. Wij inspireren bewoners en zo helpt de community mee om de ambities uit het Groenkompas waar te maken. We hebben hetzelfde doel.”

Biodiversiteit en klimaatadaptatie

Niet overal in de stad hoeft het wild en inheems te worden, volgens Joyce. “Veel mensen en ook de gemeente vinden het fijn als het er een beetje netjes uitziet. Maar we willen mensen wél informeren over de waarde van inheemse en wilde beplanting.” De stichting laat zien hoe je inheemse planten kunt gebruiken in een tuin en wat de waarde is van eetbare planten voor mens en dier. Bovendien willen ze mensen bewust maken van de lokale wilde natuur en wat inwoners kunnen bijdragen aan het ondersteunen daarvan. Wat hebben de wilde bijen bijvoorbeeld nodig?

Groene woestijn

Ondanks de vele initiatieven signaleert Joyce nog steeds veel gras met bomen en veel minder struiken en kruidachtige planten. “Terwijl dieren die planten juist nodig hebben.” Ze ziet ook veel kansen voor vergroening op schoolpleinen. “Er gebeurt sinds twee jaar veel voor het vergroenen van schoolpleinen, ook door middelbare scholen. Maar er zijn nog grote grasvelden bij scholen waar eigenlijk niets mee gebeurt. Het is groen, maar het is een groene woestijn.” Bewoners kunnen zelf veel doen in hun eigen tuin door tegels te vervangen door planten. “Als stichting willen we mensen inspireren om hun eigen directe omgeving op een ecologisch waardevolle manier te vergroenen.

Groene community in Breda

“Vergroenen doen we voor en door Bredanaars”, zegt Joyce. “Onze community betekent alles voor ons. We zijn samen de beweging om Breda groen te maken, echt vanuit de kracht van de bewoner. Samen een buurttuin aanleggen werkt verbindend. Je merkt dat mensen meer samenkomen en anderen inspireren. Mensen gaan samen aan de slag, ze voelen zich verantwoordelijk voor een stukje grond, het blijft schoner. Het is aanstekelijk. Ik merk het zelf als ik werk in onze buurttuin. Vaak zeggen voorbijgangers: ‘Ik vind dit zo prachtig, elke keer zie ik weer iets anders bloeien en bijtjes zoemen.’ Het doet heel veel in een buurt.”

Meer informatie

Tekst: Marjolein Bezemer
Beeld: Tijmen Kielen