
Het mysterie van de krimpende kanoet
NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der ZeeOnderzoekers ontdekten dat in de periode waarin de kuikens opgroeien, niet meer het meeste voedsel beschikbaar is. Elke winter bezoeken onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) de Banc d’Arguin in Mauritanië om kanoeten (Calidris canutus) te bestuderen. In de laatste twintig jaar is de lichaamsgrootte van de jonge kanoeten daar afgenomen. Ook zagen ze dat de vogels vooral klein waren na zomers waarin de sneeuw op de toendra vroeg smolt. Ze publiceren hun bevindingen deze week in Global Change Biology.
Onderzoek op de toendra
In 2018 en 2019 werkte een NIOZ-team samen met Russische onderzoekers op een locatie in het noorden van Centraal Siberië. Vanuit een tentenkamp op de besneeuwde toendra volgden ze kanoeten, hun kuikens, en de insecten die de kuikens eten. Ze vergeleken de resultaten met data uit de vroege jaren negentig. Daaruit bleek dat de kuikens in recente jaren vaak langzamer groeiden dan toen.
Voedsel te vroeg voor de kuikens
De kuikens blijken vooral langpootmuggen te eten, die ongeveer een maand na het verdwijnen van de sneeuw uit de bodem komen. Door de opwarming van het klimaat smelt de sneeuw eerder, en komen deze muggen te vroeg voor de kuikens. Hierdoor ontbreekt voor de kuikens vaker hun belangrijkste voedselbron en groeien ze langzamer.
Ook zichtbaar in veren
Tienduizend kilometer verderop, in Mauritanië, zagen onderzoekers deze veranderingen terug in de veren van jonge vogels die daar aankwamen. De samenstelling van veren die in Siberië waren gegroeid, liet zien dat kuikens in de loop van de laatste twintig jaar steeds minder langpootmuggen aten.
Klimaatverandering zorgt voor kleinere kanoeten
“Het eerder smelten van sneeuw en de steeds eerder uitvliegende langpootmuggen zorgen dus voor langzamere groei van kanoetenkuikens,” zegt hoofdonderzoeker Tim Oortwijn van het NIOZ. “Dit effect blijft hun hele leven zichtbaar, en resulteert bij jonge generaties in steeds kleinere kanoeten.” Omdat de opwarming in het Noordpoolgebied vier keer sneller gaat dan gemiddeld, zullen veranderingen in lichaamsgrootte het duidelijkst zichtbaar zijn in vogels die daar broeden, concluderen Oortwijn en zijn team.
Meer informatie
- De publicatie, getiteld ‘Demand-Resource Mismatch Explains Body Shrinkage in a Migratory Shorebird’ verscheen 16 april 2025 in het wetenschappelijke tijdschrift Global Change Biology.
Tekst: Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ)
Beeld: Job ter Horn, NIOZ