Natuurberichten
Uitgever: GLOBE Nederland
Pagina 1 van 4 - 39 Resultaten
Bloei en bladontplooiing begonnen gemiddeld een maand eerder dan wat vijftig jaar geleden normaal was. Niet eerder begon het voorjaar zo vroeg door de recordhoge temperaturen. In april dreigde massale vorstschade. Een nieuw..
Het voorjaar van 2024 begint extreem vroeg. Om de ontwikkeling van dit bijzondere voorjaar goed in beeld vast te leggen organiseren Wageningen University en Stichting GLOBE Nederland de GrowApp timelapsecompetitie. De persoon die..
Gewoon speenkruid, gele kornoelje, gewoon sneeuwklokje, krokus. Ze bloeien al volop. In vergelijking met 50 jaar geleden begint de bloei gemiddeld een maand eerder. Ook de elzen zijn de afgelopen dagen op grote schaal in bloei..
Door de zeer warme september en oktober en het uitblijven van nachtvorst is de timing van bladverkleuring en bladval sterk vertraagd. In vergelijking met zestig jaar geleden, is de herfst gemiddeld twee tot drie weken later. En..
De septembertemperatuur is voor veel boomsoorten bepalend voor hoe vroeg of laat de herfstkleuring begint. Maar welke invloed heeft het bijzondere weer eerder dit jaar gehad? Help het verloop van bladverkleuring deze herfst vast..
Zo’n anderhalve week loopt de natuur momenteel voor op het gemiddelde van 50 jaar geleden. Dat zal veel mensen verbazen omdat de temperatuur in april ‘tegenviel’. De voorsprong in de natuur is ten opzichte van de situatie eind..
Door de zeer warme winter is de biologische lente in feite al begonnen. Forsythia’s, klein hoefblad en speenkruid komen op steeds meer plekken in bloei. Een maand eerder dan 50 jaar geleden. Inmiddels brengen vrijwilligers al 22..
De herfstkleuring verloopt ondanks de hoge temperaturen in oktober normaal. Dat blijkt uit een analyse van GrowApp timelapse-video’s. Inmiddels zijn overal de bladeren aan het verkleuren, en door de harde wind en regenbuien valt..
Van veel planten en dieren in ons land wordt weer het uiterste gevergd. De zeer hoge temperaturen in combinatie met de zeer droge omstandigheden hebben op allerlei manieren invloed op hun overlevings- en voortplantingskansen. We..
Op 10 februari start de GLOBE Voorjaarscampagne. Leerlingen van middelbare scholen onderzoeken samen met wetenschappers van Wageningen University en het RIVM de waterkwaliteit in stadsvijvers door waterdiertjes te vangen. Ze maken..