Wie maakt de mooiste GrowApp-timelapse van het mogelijk vroegste voorjaar ooit?
De Natuurkalender, GLOBE Nederland, Wageningen UniversityFebruari was veruit de warmste ooit. Vrijwel net zo warm als een normale april vijftig jaar geleden. En maart is ook al zeer warm van start gegaan. Het effect van die hoge temperatuur zie je in de natuur. Allerlei planten, struiken en bomen lopen al uit of staan (vol) in bloei. Op basis van de fenologische waarnemingen uit De Natuurkalender blijkt dat de natuur momenteel bijna vijf weken eerder begint dan vijftig jaar geleden normaal was. Gewoon speenkruid staat al lang uitbundig te bloeien. Bosanemoontjes en dotterbloemen komen in bloei en zelfs al de eerste pinksterbloemen. Binnenkort kunnen we zelfs al de eerste bladontplooiing verwachten van de witte paardenkastanje en de beuk. Daarmee lijkt dit jaar af te stevenen op de vroegste start van het voorjaar ooit.
GrowApp
Zo’n extreem voorjaar verdient het om het verloop ervan goed vast te leggen. Dat kan met de GrowApp. Je kunt met de GrowApp telkens vanaf dezelfde plek een foto maken. Elke nieuwe foto wordt automatisch aan je timelapse toegevoegd. Sinds de lancering in het voorjaar van 2017 zijn er op duizenden locaties in Nederland en daarbuiten GrowApp-series gemaakt. Door scholieren in het kader van het GLOBE-programma en door vele natuurliefhebbers. Sommige timelapseseries omvatten inmiddels vele honderden foto’s. Hiermee is goed te onderzoeken wat het effect van verandering in weer en klimaat is op de timing van de jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur.
Een GrowApp-timelapse van een berk in Bennekom die loopt van 30 maart 2017 tot en met 23 augustus 2023 (Bron: GrowApp.today)
GrowApp timelapsecompetitie
Om mensen extra te stimuleren dit bijzondere voorjaar vast te leggen organiseren Wageningen University en Stichting GLOBE Nederland dit voorjaar een GrowApp timelapsecompetitie. De persoon die de mooiste timelapse maakt van het ontluikende voorjaar ontvangt een vloggerkit ter waarde van 150 euro. Daarnaast wordt een selectie van de foto’s afgedrukt op een tuinposter.
Hieronder staat uitgelegd hoe je in vijf stappen mee kunt doen. In de beschrijving gaat het over het vastleggen van een boom maar je kunt ook andere voorjaarsverschijnselen vastleggen.
In vijf stappen doe je mee:
- Download de GrowApp. Playstore voor Android, Appstore voor iOS.
- Maak een eerste foto, liefst als de boom nog helemaal kaal is.
- Iedere keer als de boom zich weer verder ontwikkeld heeft, maak je een nieuwe foto van de boom. De app helpt je daarbij want de eerste foto uit de reeks zie je transparant in je scherm zodat je je nieuwe foto er exact overeen kunt uitlijnen.
- Voeg aan minimaal één van de foto’s die je maakt, voor het publiceren, de hashtag #VJ24 toe.
- Meld jouw timelapse aan voor 26 mei via dit formulier. Vermeld naast je emailadres ook een link naar jouw serie. De link kun je vinden door op GrowApp.today jouw serie op te zoeken en daar de link te kopiëren. Scholieren die meedoen met het GLOBE-programma kunnen zich op de GLOBE-site aanmelden.
Meer informatie
Uitgebreide instructies over het gebruik van de GrowApp staan in de GrowApp handleiding (pdf: 1,4 MB). Meer informatie over de GrowApp en de timelapsecompetitie is te vinden op de GrowApppagina's van Nature Today.
Bekijk ook de hele GrowApp-timelapse van deze sierkers op GrowApp.today.
Lancering van de GrowApp in 2017 (Bron: Resource-online.nl)
Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Earth Systems and Global Change, Wageningen University; Matthijs Begheyn en Willie Kerkhof, Stichting GLOBE Nederland.
Foto’s en film: Arnold van Vliet; GrowApp.today; GLOBENederland.nl; Resource-online.nl